Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Omfattande skador - stor insats

Räddningstjänsten i Gränna ställdes på nyårsdagens morgon inför en omfattande konstruktionsbrand i en 350 kvadratmeter stor, tillbyggd 1700-tals villa.

Publicerad: 2020-03-24
Branden hade börjat i området kring öppna spisen och spreds in i byggnadskonstruktionen. 1700-talsbyggnaden fick stora skador och insatsen blev omfattande. Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN JÖNKÖPING

Larm inkom via brandlarm som var kopplat till vaktbolag och vid räddningstjänstens ankomst hade samtliga boende utrymt byggnaden.

Byggnaden hade genomgått en större renovering 2019. Det fanns tre eldstäder, två spiskassetter och en öppen spis. Samtliga uppförda med bygglov 2015 och installationsbesiktigade samma år.

Svårt hantera konstruktionsbränder

På nyårsaftonens kväll hade familjen eldat i den öppna spisen. När de skulle gå och lägga sig vid halv ett kändes röklukt i rummet ovanför, vilket man även tidigare känt i samband med eldning i den öppna spisen.

Kvart i sex på morgonen gick brandlarmet i gång och larmade vaktbolag som i sina kameror såg mycket rök i huset och larmade räddningstjänsten.

Vid räddningstjänstens ankomst framkom uppgifter om att man eldat i den öppna spisen under nyårskvällen.

Räddningstjänsten lokaliserade branden till området runt den öppna spisen. Med hjälp av värmekamera, håltagning och dimspik genomfördes ett omfattande arbete med att få koll på brandens utveckling, därefter begränsa och släcka den.

På grund av osäkerheten kring brandens utveckling påbörjades tidigt även ett restvärdesarbete genom att plocka ut mycket lösöre från byggnaden. Klockan tio, cirka fyra timmar efter larm, ansåg man sig ha branden under kontroll.

Omfattande brandskador fanns i den del av byggnaden som brandhärjats, följt av en mindre mängd vattenskador och omfattande rökskador i hela byggnaden.

I den olycksutredning som Christer Sjöstedt vid Räddningstjänsten i Jönköping gjort, noteras att branden startat genom brandspridning från den öppna spisens övre högra del inne i spiskåpan, in i intilliggande trävägg och vidare in i bjälklaget mellan bottenvåning och övervåning.

Att något blivit fel i samband med att man murade upp den nya öppna spisen är tydligt. Brandavskiljningen mellan eldstaden och den aktuella träväggen var inte godtagbar enligt gällande regelverk. Den bestod av tio millimeters mineritskiva som skruvats på masonit och trä.

Mattias Sjöström

5 Erfarenheter

  1. Brister i brandavskiljning från eldstäder kan ge väldigt stora skador.
  2. Alla fel upptäcks inte vid besiktning, vilket är oroväckande.
  3. Brandvarnare/brandlarm räddar liv.
  4. Rökutvecklingen vid branden indikerades sent av rökdetektorerna, varför är oklart.
  5. Ett tidigt tänk på restvärdesarbete kan rädda mycket lösöre.
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen