Arkivet

"Vi vill visa att vi är professionella"

Brandmännen som deltar är positiva till tv-programmen och tycker att de ger en bra bild – om än inte hela – av yrket.

– Vi försöker få ut något budskap vid varje larm, vad man bör tänka på och vad man kan göra som privatperson, säger Joakim Ekholm, Storstockholms brandsförsvar som deltagit i 112 – på liv och död.


Under inspelningen av SOS Sommar i Kalmar förra sommaren bodde filmaren på stationen.
– Han följde oss 24 timmar per dygn, när vi övade och var med på fysen. Han var som en Lia-elev, säger Tomas Wallin, brandman och räddningsdykare i Kalmar.


Vid larm åker filmaren med i insatsledarbilen alternativt i höjdfordon eller tankbil.
– Det finns kameror i bilen som är riktade mot oss, en kamera på taket som filmar utryckningen och så har vi kameror på bröstet plus att jag har en mygga på mig så att allt jag säger hörs.


Polisen, ambulanspersonalen och bärgarna informerades om att ett tv-team skulle följa räddningstjänsten under sommaren. Man gick också ut i lokaltidningen.
– På olyckplatsen blev de lite förvånade men vi har inte fått några synpunkter. Jag tror folk fattar för det står SOS sommar på filmarens fluoriserande gula väst, säger Tomas Wallin.


För Tomas Wallin och hans kollegor var det viktigt att visa upp en seriös bild.
– Vi vet att vi blir granskade av hela Brandkårssverige och vill inte förmedla latjo lajban bara för att det är semestertider. Vi är alltid jävligt professionella och vill visa upp den bilden.


De som deltog i Stockholm brinner tycker också att de lyckades förmedla brandskyddskunskaper.
– Jag och de som jobbar i min grupp tycker rent spontant att det gav en rättvis bild. Det är ändå bara en liten inblick i vår verksamhet. Vi gör ju väldigt mycket mer än åker på larm, vi har en stor förebyggande verksamhet som kanske inte speglas så mycket i programmen för att de blir inte bra tv helt enkelt. Samtidigt får vi ut många grundläggande budskap till människor som kanske gör att de klarar en olycka bättre nästa gång, säger Roger Ejderstedt, Storstockholms brandförsvar.


Han har inte hört någon kritik mot programmet.
– Vi blev inbjudna av ledningsgruppen när projektet startade. Då får man ju förutsätta att de tycker det är en bra idé eftersom det var deras initiativ. Men sen har inte jag hört någonting efteråt, varken åt det ena eller andra hållet, säger Roger Ejderstedt.