Arkivet

Vet ni hur komplex kommunikationen är?

Samhället är inne i en fas där Internetkommunikation alltid måste fungera. – Självklart kan vi tala om kryptering och om någon avlyssnar, men om inte paketen kommer fram finns det inget att avlyssna eller kryptera. Att kunna kommunicera är det absolut viktigaste.

Patrik FältströmDet säger Patrik Fältström, IT-tekniker och svensk internet-pionjär. Han hade några frågeställningar som han ville att lyssnarna skulle ta sig en funderare kring.

 

1 Vet ni hur komplex Internetkommunikation egentligen är?

– Kommunikation är mycket mer komplex än man tror. Det är inte två som kommunicerar med varandra, det är många fler. Trots det finns det folk som pratar om att man ska ha ”quality of service”, att man ska ha koll på förbindelserna när två parter kommunicerar.

 

2 Vet ni var systemets svagaste länk finns?

– Vet vi vad som kommer att gå sönder och när? ”Quality of service” och annat tillför inte bandbredd, det är instruktioner om vilken trafik som ska kastas bort. Men det kan man ju inte välja om man inte vet var man behöver kasta bort trafik.

 

3 Går det att göra det som kan gå sönder redundant?

– Genom att göra den utrustning eller de förbindelser som kan gå sönder redundant påverkar problemen inte kommunikationen.

 

4 Hur går det med ert IPv6-projekt?

– Satsa på IPv6. Visst det kostar, men kostnaden för IPv4 kommer gå rakt upp i himlen de närmsta tre åren. Det kan jag lova er.