Arkivet

"Det kommer att hända igen"

– Förbered er för det kommer att hända igen. Det är rådet från Björn Arnesen, utryckningsledare när bomben briserade utanför regeringskvarteret i Oslo 22 juli 2011.

Porträtt Björn ArnesenHuvudbrandstationen i Oslo ligger bara 80 meter från där bomben exploderade. Åtta människor dödades, nio skadades svårt och 250 fick lättare skador. I regeringsbyggnaden krossades alla fönster utom de sju som tillhörde justitieministerns kontor som var förstärkta. Fönster blåstes ut i alla hus i kvarteret, även brandstationen.

– Ett tag trodde jag att hela stationen skulle rasa. Ett moln av glassplitter flög genom rummen och satte sig i innerväggen. Portarna fastnade och det gick inte att köra ut bilarna.

Skadorna på brandstationen uppgick till 12-13 miljoner kronor. Konsekvenserna i skadade och döda kunde blivit mycket värre. Explosionen kom sent på fredag eftermiddag och det var få mäniskor i rörelse i kvarteret. Av de 2 500 som arbetar i regeringsbyggnaden var bara 250 på plats.

– I den mån man kan vara förberedd för nåt sånt här, så var vi det. Efter terrorattacken i New York hade vi utbildats i terrorhot och CBRNE och hade ett nära samarbete med polisen. Jag känner polisinsatschefen väl, det var oerhört viktigt, säger Björn Arnesen.

För räddningstjänsten blev det ingen svår insats. Vid 19.30-tiden var man klara och insatsen över på fyra timmar.

– Det är det största jag varit med om, men inte det mest stressande. I utvärderingarna har vi konstaterat att vi hade bra koll på riskerna men inte sårbarheter. Vi har varit dåliga på ledarskapsutbildningar och det har vi tagit tag i, säger Björn Arnesen.