Arkivet

Sjunger ut om säkerhet

Tänk på brandvarnare, flytväst och cykelhjälm! Brandmannen Kristina Gissler i Attunda sjunger fram budskapen och blev årets Knivstabo.

Enbart i fjol var det 1 300 barn i förskolan och upp till årskurs tre som kom till vagnhallen på Knivsta brandstation och såg den halvtimmeslånga pjäsen om säkerhet.

På scenen står en orkester bestående av ungdomar och lärare från Knivsta kulturskola och fem brandmän.

En av brandmännen är Kristina Gissler, initiativtagare och motor till föreställningarna.

Hon arbetar i Knivsta som ingår i Brandkåren Attunda. För det mesta går hon på vanligt schema, men månaderna efter skolstart lägger hon mycket tid på föreställningarna.

– Och tankarna finns ju i huvudet hela tiden när jag bearbetar vilka scener som ska vara med och vilka som behöver förändras.

Kristina Gissler hade jobbat tolv år som musikalartist och därefter som personlig tränare och massör, när hon bestämde sig för att bli brandman och gick Skydd mot olyckor.

Artisterfarenheterna har hon god nytta av i det förebyggande arbetet.
För tre år sedan satte hon upp den första föreställningen. Sedan dess har tusentals barn från Knivsta och grannkommunen Sollentuna fått lära sig säkerhet genom sång och musik.

Hon medverkar också regelbundet i TV4 Nyhetsmorgon och ger tips om brandsäkerhet till allmänheten.

Under försommaren utnämndes Kristina Gissler till årets Knivstabo 2018. I motiveringen står det bland annat: "Med gnistrande engagemang skriver hon egna pjäser och sångtexter... Kristina Gissler är brandmannen som förnyat formerna för hur man lär barn att tänka på säkerhet – en livsviktig kunskap också för de små."