Arkivet

Massiv insats efter Utøya-massakern

Räddningstjänsten fick en stor roll i räddnings- och sökarbetet efter massakern på Utøya. Brandmännen möttes av fruktansvärda syner och insatsen krävde både flexibilitet och mental styrka.

Insatsen på Utöya

Räddningstjänsten spelade en viktig roll efter massakern på Utøya utanför Oslo. – Under den här insatsen gjorde vi allt från mottagning av skadade, eftersök i och under vatten och i brant terräng till rent praktiska uppgifter som att köra färjan och frakta omkomna, säger brandmästaren Brede Bratli. Foto: Brede Bratli.

 

– Ingen kan förbereda sig för ett scenario som Utøya, men gemensamma övningar och planering är viktiga för en bra insats tillsamman med polis och sjukvård, säger överbrandmästare Brede Bratli, Ringerike räddningstjänst.

– Under den här insatsen gjorde vi allt från mottagning av skadade, eftersök i och under vatten och i brant terräng till rent praktiska uppgifter som att köra färjan och frakta omkomna. Mångsidigheten är vår styrka och den är vi stolta över.

 

Den första mötesplatsen för räddningstjänst och polis ligger cirka fyra kilometer från Utøya. Efter beskedet att gärningsmannen var gripen ryckte man fram till bryggan för färjetrafiken över till Utøya. Ute i fjorden hade privatpersoner börjat rädda ungdomar med egna båtar. Båtar kom hela tiden med skadade som hjälptes i land av brandmännen.

 

– Det var väldigt frustrerande att inte kunna åka ut av säkerhetsskäl medan vi såg hur privatpersoner räddade människor med sina båtar. Men det skulle visa sig att ta emot skadade var viktigt, säger Brede Bratli.

Strax efter kom besked om att det kunde finnas sprängmedel i gärningsmannens bil som stod vid bryggan och det bestämdes att området skulle evakueras.

– Det var svårt att tvingas omdirigera båtar med skadade, men det var nödvändigt, säger Brede Bratli.

 

Den nya uppsamlingsplatsen som var större och säkrare.

– Intrycken var våldsamma. Det var inte vanliga skador utan flera skottskador. Trots det var arbetet verkligen imponerande. Räddningstjänsten hjälpte sjukvården med att få skadade på bårar och in i ambulanserna. När färjan kom in med grupper av evakuerade hjälpte brandmän i torrdräkt människor i land. Efter en snabb hälsoundersökning försågs de med filtar och fördes till väntande bussar, säger Brede Bratli.

 

Det stod snabbt klart att det skulle krävas ytterligare resurser för sökning i vattnet och dykare larmades. Under lördagen påträffade dykare den enda person som drunknade.

– Under lördagen ställdes enorma krav på logistiken. Enbart räddningstjänsten hade 40 man i tjänst. Civilförsvaret var som alltid en bra stödresurs. De reste tält, skaffade mat, dryck och bensin och stöttade med all nödvändig hjälp. Det kom aldrig ett nej över deras läppar och de var väl organiserade. Under lördagen etablerade de också ett tältläger på Utøya, säger Brede Bratli.

 

Sammanlagt sju räddningstjänster deltog i insatsen och enligt Brede Bratli fungerade samarbetet mellan alla inblandade parter mycket bra.

Civilförsvaret imponerade mest.

– Direktoratet för samhällssikkerhet och beredskap måste se till att de får den utrustning de behöver och möjlighet att fortsätta utveckla kompetensen.

 

De frivilliga organisationerna med Röda korset och Norska räddningshundar i spetsen är båda väl organiserade och har stor kompetens. Röda korset kan med kort varsel ställa upp med stora resurser. Röda korset tog sig också an medierna på ett bra sätt.

 

Vardagen blir aldrig densamma för brandmännen från Ringerike och de andra räddningstjänster och akutorganisationer som deltog i insatsen på Utøya.

– Med den enorma omfattningen och ett arbete där brandmännen bokstavligen ”vadade bland lik” blev det väldigt starka upplevelser. Samtidigt ska vi komma ihåg att de verkliga hjältarna 22 juli var alla privatpersoner som drog ut mot Utøya och plockade upp ungdomar i vattnet medan de blev beskjutna, säger Brede Bratli.