Arkivet

En värmande klapp

En klassiker blir trendig. Stormköket är årets julklapp.

stormkök

Stormköket - årets julklapp 2020.

Covid -19 fick svenskarna att hitta ut i naturen igen, friluftsliv blev ett sätt att umgås säkert.

Och som en följd av det blev stormköket årets julklapp.

Några recept för stormköket

HUI Research, som drivs av Svensk handel, utser årets julklapp och skriver så här i motiveringen:

"Till följd av coronakrisen har utomhustrenden accelererat kraftigt, och besöken på vandringsleder och fjälltoppar har slagit nya rekord, trots en mycket begränsad turism från utlandet. Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen, och stormköket representerar därför den på många sätt märkliga tid vi lever i."

Det är säkert många som sedan länge har ett enkelt trangiakök i sitt förråd, och kanske har det kommit till användning för första gången på många år.

Men i dag finns ett brett utbud av stormkök. Ett stormkök kan vara väldigt enkelt, men också ganska avancerat. Allt från de spartanska med en liten brännare som fylls med T-röd till mer avancerade med gasolbrännare.

Återförsäljare av stormkök hoppas förstås att utnämningen till årets julklapp ska maxa försäljningen. Men faktum är att den redan ökat rejält.

– När vi söker oss ut i naturen uppstår behov av nya kläder och ny utrustning. Pengar som annars hade lagts på utlandsresor har delvis gått till inköp av tält, sovsäckar och stormkök i syfte att maxa "svemestern", och sporthandeln har därför sett fina försäljningssiffror under året när flera andra branscher har haft det tufft, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

Organisationer som Friluftsfrämjandet jublar förstås över att svensken hittat ut i naturen och över utnämningen.

Men även MSB hyllar årets julklapp – då främst ur ett krisberedskapsperspektiv. Stormköket har en given plats i den krislåda som alla bör ha. Den som har ett stormkök kan laga mat även vid elavbrott.

– Vi har länge tyckt att krislådan borde bli årets julklapp och det är glädjande att stormköket, som har sin givna plats i lådan, nu får bred uppmärksamhet, säger Anna Teljfors, handläggare inom enskildas beredskap på MSB.

Jämfört med förra året finns ett helt annat nyttovärde, årets julklapp 2019 var mobillådan.

 

Tre tips på rätter att laga på ett stormkök

tillbaka

Bondomelett

4 portioner
Ingredienser
7 kokta potatisar, ½ zucchini, 1 rödlök, 6 ägg, ½ dl riven ost, 3 msk olja, 4 msk mjölk eller grädde, salt och peppar.

Så gör du

  • Dela potatisarna, hacka zucchini och rödlök. Fräs grönsakerna i pannan tills de mjuknar. Salta och peppra.
  • Vispa ihop ägg, kryddor och mjölk eller grädde. Häll smeten över grönsakerna i pannan. Strö över osten och värm långsamt omeletten tills den börjar stelna i kanterna (rör inte, men skaka lite på pannan om det behövs).
  • Ta av pannan innan ytan stelnat helt. Låt den stå i ungefär 5 minuter så blir den lite fastare.
  • OBS – storleken på stormkökets panna kan kräva tillagning i två omgångar.

Pasta med halloumi, chili och tomat

2 portioner
Ingredienser
1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 1 pkt halloumi, 1 liten chili, valfria kryddor, t ex oregano, 2 pkt krossade tomater, olja till stekning, salt och peppar, parmesan, ev rödvin, pasta.

Så gör du

  • Stek gul lök lite mjuk i olivolja tillsammans med finhackad vitlök och chili, häll i två paket krossade tomater.
  • Koka upp tillsammans med kryddor och ev. lite rödvin.
  • Skär upp halloumin i små bitar och tillsätt i tomatsåsen. Låt koka en stund.
  • Koka upp vatten, lägg i pastan och låt den koka tills den nästan är klar. Häll bort vattnet, lägg pastan i tomatröran. Låt detta sjuda ihop någon minut.
  • Servera med riven parmesan.

Tortillas med grönsaker & bacon

4 portioner
Ingredienser
8 skivor bacon, 2 stora tomater, 1 röd eller grön paprika,
2 msk tomatpuré, 4 tortillabröd, salt och peppar, olja att steka i.

Så gör du

  • Stek baconen knaprigt, lägg åt sidan och skär i bitar.
  • Stek paprikan i samma panna, vänd ner tomaterna, salt och peppra, blanda i tomatpurén. Stek tills mycket av vätskan gått ur, smaka av. Ju längre du steker grönsaksröran desto godare blir den, du kan alltid blanda i lite vatten om du kokar bort för mycket vätska.
  • Lägg en fjärdedel av röran på tortillabrödet, toppa med bacon. Vik ihop.