Arkivet

Hänger räddningstjänst med i utvecklingen?

Utveckling eller avveckling. Det var valen för räddningstjänsten i Köpenhamn. Att gno på i invanda hjulspår var inget alternativ.

- Jag brukar fråga personalen i styrkan hur mycket deras familjers liv ändrats de senaste 20 åren, och hur mycket vardagen på brandstationen ändrats under samma tid, säger brandingenjör Magnus Mattsson.

 

Han konstaterar att samhället utvecklas med hög hastighet, men hänger räddningstjänsten med?

- Vi fick order om att vår hemsida måste bytas ut eftersom den är mossig, den är tio år. Samtidigt är vårt system för insatsapporter 25 år. Hela vår utryckningsorganisation är uppbyggd för byggnadsbränder som står för sex procent av larmen. Lite överdrivet kan vi säga att vi har fel utrustning eller fel utbildning för 94 procent av larmen.

- Antingen gör vi något eller lägger ner, så kände vi. Och jag tror den känslan är mer påtaglig i Danmark där det finns privata alternativ

 

Förslag om förändringar rör om känslomässigt, och diskussionerna kan leda till två läger. Så vad gör man? Tittar hur andra gör, resonerade svenske Mattsson som jobbar mycket med dimensioneringsfrågor för räddningstjänsten i Köpenhamn.

Valet föll på London.

- Där görs mycket spännande. Blanda annat jobbar de mycket med datorsimulering. Vad händer om man lägger ner en station, om man flyttar hit eller dit. Deras uppfattning var att de med det hamnat väldigt nära det som var rätt.

 

Köpenhamn utvecklade en egen simulering, hur fordon rör sig, responstider på olika adresser, såg vilka larm som fick bättre tider och vilka som fick sämre, hur ofta det fanns utryckningsenheter som var lediga, och så vidare.

- Detta är på inga sätt sanningen, men det är effektivare att diskutera siffror än känslor kring förändringar. På råd från London använde vi de tre senaste årens statistik, det finns ingen anledning att titta längre bakåt eftersom saker utvecklas så fort.

 

Det hela ledde fram till ett förslag till politikerna där räddningstjänstens servicenivå beskrevs med tre parametrar: tid för första enhet på plats, tid för alla nödvändiga resurser på plats samt nyttjandegrad och hur extraordinära händelser klaras.

Olika nivåer av de tre parametrarna kunde väljas, valen beskrev personalbehov, kostnad och kapacitet. Politikerna valde den gyllene medelvägen.

 

- En av de viktigaste framtida utmaningarna för vår räddningstjänst är hur vi fortsätter framåt och följer med i utvecklingen, hur vi är moderna även om fem eller tio år.

Citatet

”Vi har inte jättemycket mångfald, men jag vill säga att vi kommit längre än Sverige för vi har inte fokuserat på det. Det har funnits kvinnliga brandmän i Köpenhamn så länge jag varit där, det har varit naturligt.”

Magnus Mattsson, brandingenjör, Köpenhamn