Arkivet

Fler vill bli bättre på bränder i konstruktion

Konstruktionsbränder – gissel och huvudbry för räddningstjänsten. - Men jag är övertygad om att fler sitter och filar på lösningar. Hjälps vi åt går utvecklingen snabbare, säger Lasse Nelson, lärare på MSB Revinge.

I bloggen ”En dåres bekännelse” i Tjugofyra7 tog Nelson förra året upp våndan med konstruktionsbränder.

Han konstaterade generaliserande att:

”Så länge vi hanterar rumsbränder lyckas vi. Om eller när branden smiter in i konstruktionen ökar risken för en totalskada drastiskt”.

 

förevisningNelson insåg att han själv bidragit till utvecklingen, men också att han haft fel.

Nu är hans vision att branschen tillsammans ska ägna de nästkommande 30 åren åt att Sverige blir världsledande på konstruktionsbränder, så som man de senaste 30 åren blivit världsledande på invändig brandsläckning.

 

Och på Skadeplats gav Lasse Nelson och Erik Elvermark, Norrtälje räddningstjänst, exempel på att det händer saker i landet.

- Vi har kommit en bit på vägen. Om alla delar med sig av sina erfarenheter kan vi bli ännu bättre.

 

Exemplen som gavs var:

  • Umeå gör husbränningar med särskilt fokus på konstruktionsbränder.

- Man ser till att branden får fäste inne i väggar. Erfarenheter är bland annat att det går fort när branden väl tar sig, det är svårsläckt om man använder normala metoder för rumsbrand och det kan ta lång tid innan man får tolkningsbara utslag på IR-kameran. Det är inte revolutionerande, men intressant.

  • Norrtälje testar att få in släckmedel i konstruktionen utan att få in luft.

- Skumspikar används och fördelen med skum är att det kan tryckas ut i väggen. Det går inte åt mycket vatten och man har nästan ingen luft alls med.

  • Storgöteborg har dammat av skriften ”Så byggdes husen” och med stöd av författaren gjort en version som kallas ”Så brinner husen”, med klar koppling till konstruktion.

- Här erbjuds materiallära, konstruktionslära, byggnadstekniskt brandskydd, erfarenheter från bränder, scenarior. Finns riktiga godbitar i materialet.

  • Landskrona testar olika metoder och tekniker.

- Man testar olika tillsatser i släckvattnet, har anpassat dimspik så att de sprutar bakåt och tar väggen inifrån. Testar också IR-kameran på olika sätt.

 

Det noterades också att studenter vid Lunds tekniska högskola gör jämförande studie av släckeffekter hos tillsatser och brandimpregneringsmedel i släckvatten.

- Jag tror vi har en framtid med tillsatsmedel, det kan gör arbetet ännu effektivare, säger Erik Elvermark.