Arkivet

Konstigt beteende hos brandvarnare

Idag finns det brandvarnare i nästan varje hem. Tyvärr återspeglas inte detta i dödsbrandstatistiken lika tydligt som vi hade hoppats.

Vi som jobbar på MSBs enhet för lärande av olyckor och kriser får ibland frågor om detta.
Ofta handlar det om brandvarnare som inte fungerar trots att de utsätts för relativt tät rök. Andra gånger är det brandvarnare som börjar tjuta trots att det inte finns tillstymmelse till rök eller gaser i närheten.

 

Det kom ett mail från en räddningstjänsthandläggare vid en av våra länsstyrelser:
"Hej Ulf
En kollega hade haft några ljus tända i ett rum i sin bostad. Han släckte dem genom att blåsa på dem. En kort stund senare började en brandvarnare som satt i taket att tjuta. Det torde vara positivt och bevis på att den fungerar och att den är känslig för just den typen av brandgaser.
Det märkliga är sedan att en annan brandvarnare som låg omonterad på golvet under ett bord också gick igång. De båda brandvarnarna var av olika fabrikat. De var inte sammankopplade eller sammanbundna på något sätt. Det verkar osannolikt att det kan bli tillräcklig koncentration av gaser för att trigga igång en brandvarnare som ligger på golvet under ett bord i ett hörn.
Kan den första brandvarnaren ha påverkat den andra på något sätt?
Har du någon förklaring?"
 
Ulf svarar:
"Hej och stort tack för ditt mail!
Tyvärr kan jag nog inte ge dig någon allmängiltig förklaring. En brandvarnare är inte något precisionsinstrument och kostar normalt bara en hundralapp eller två. Vissa av dem kräver massor av rök för att reagera. Andra är rent hysteriska och ger larm för det minsta.
Gaserna från en brand är normalt varma och stiger uppåt. En brandvarnare ska därför monteras i taket, en bit in från närmaste vägg. Men röken från några ljus som blåses ut innehåller ingen större mängd värme.
När en människa rör sig i ett rum sprider sig de svala rökgaserna åt olika håll. Det är alltså inte särskilt anmärkningsvärt att även en brandvarnare som är lågt placerad utlöser och börjar tjuta."