Ambulanssjukvårdarna befann sig i en lägenhet när en eller flera personer gav sig på fordonet. Fler rutor krossades.

Polis larmades, men när de kom fram var det lugnt på platsen. Personen i lägenheten var inte akutpatient och kunde köras till sjukhus med färdtjänst.

Även inom ambulanssjukvården konstaterar man att hot och våld mot personal blivit vanligare i en del bostadsområden. Polis och räddningstjänst har tidigare mest varit utsatta.

Anders YgemanAnders Ygeman träffade i fredags representanter för blåljusverksamhet för att diskutera trygghet för anställda inom yrkeskategorierna.

– Det finns många bra exempel på det arbete som pågår ute i landet. Räddningstjänsten Syd har exempelvis dramatiskt minskat antalet våldstillfällen mot brandkåren, säger inrikesminister Anders Ygeman på regeringens hemsida.

Åtgärder som diskuterades under mötet var bland annat:

  • säkra ett bra straffrättsligt skydd för blåljuspersonal som blir utsatta för hot och våld.
  • samordna blåljusaktörernas arbete och förhållningssätt till problemen
  • utsattheten och problematiken för blåljuspersonal med och utan skyddad identitet

MSB tog under mötet på sig att ansvara för samverkan mellan aktörerna, exempelvis utbildning och att samla goda exempel.

– Att ha alla aktörer runt samma bord var ett jättebra initiativ. Vi har en gemensam problembild men vi behöver också ett gemensamt förhållningssätt, sade Jan Wisén, MSB, efter mötet.

På mötet deltog representanter från: Polismyndigheten, MSB, Socialstyrelsen, Storstockholms brandförsvar, Räddningstjänsten syd, Räddningstjänsten Storgöteborg, Brandmännens riksförbund, Region Skåne, Västra Götalandsregionen, Stockholm läns landsting, Vårdförbundet, Kommunal, Polisförbundet, Saco, SKL, Alarm-Ambulansförbundet, Flisa.