Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

"Ut ur brandkårsbubblan"

Räddningstjänsterna måste ur brandkårsbubblan och bli aktivare i samhällsutvecklingen.
Det skriver Per Widlundh, före detta förbundsdirektör på Räddningstjänsten Syd, i Tjugofyra7s blogg.

Publicerad: 2017-01-16

  • Lund 2008. Efter förbundsbildandet anser chefen Per Widlundh att det nu är dags för Räddningstjänsten Syd att visa vad den verkligen kan. Foto: Per Larsson
  • Revinge 2004. Skolchef Per Widlundh tror att skolorna så småningom behöver frikopplas från verket på något sätt. Här i samspråk med holländare på Revinges övningsfält. Foto: Per Larsson
  • 2002. Per Widlundh, skolchef i Revinge, sysslar med fälttävlan på fritiden. Här med de egna hästarna Miramis och Winnipeg. Foto: Eva-Lena Lindbäck

Per WidlundhTill bloggen

Per Widlundh, 61, gjorde i förra veckan sin sista dag som förbundsdirektör. I dag, 16 januari, tillträder Linda Kazmierczak som ny chef för Räddningstjänsten Syd.

Widlundh har 40 års arbete inom räddningstjänst och Räddningsverket bakom om sig och varit delaktig i flera stora förändringar. Tjugofyra7 bad honom skriva en blogg om vilka framtida vägval som är viktiga för svensk räddningstjänst.

Per Widlundh anser att man fortfarande är kvar i "brandkårsbubblan".

– Vi måste bli en aktiv aktör i kommuner och regioner, delta i samhällsutvecklingen.

För det krävs att jobba förebyggande ur fler perspektiv, mer än brand- och olycksförebyggande, anser Widlundh. Det handlar även om integrationsbyggande, socialt ansvarstagande, förebildsskapande, utveckla resiliens.

– Om 20 procent av räddningstjänsternas arbetstid användes till förebyggande arbete skulle 1 miljon arbetstimmar (600 årsarbetare) kunna fördelas till arbete med brandskydd i bostäder, barn och ungdomar, vattensäkerhet eller vad som nu är viktigast i kommunen.

Det behövs initiativ på nationell nivå för att utveckla arbetet, skriver Per Widlundh.

– Lokala initiativ och utredningar om samverkan kan alltid stoppas av politiska och tjänstemannamässiga invändningar. Men en utvecklingsidé som drivs och beslutas från nationell nivå, och genomförs lokalt och regionalt, skulle gangna tryggheten och säkerheten för alla dem vi är till för.

Per Widlundh började på Malmö brandkår 1975. Han jobbade på Räddningsverkets skola i Revinge när ett nytt utbildningssystem startades och ansvarade bland annat för utvecklingen av brandingenjörsåret, RUB. Han var under 90-talet utbildningschef vid Malmö brandkår för att sedan återvända till Revinge, då som skolchef. Per Widlundh ledde Revinge under sex år, bland annat under den period då den tvååriga SMO-utbildningen infördes

2006 blev han förbundsdirektör för nybildade Räddningstjänsten Syd, en organisation som genomgått stora förändringar under de tio åren. Uppdraget att orientera mot mer förebyggande arbete var tydligt från början. Jämställdhets- och mångfaldsarbetet har också varit prioriterat.

En del satsningar har varit omdiskuterade, samtidigt har antalet bostadsbränder och skadade och döda i bränder visat en minskning som ingen annanstans i landet.

Vilka är framtidsplanerna?

– Jag har inte några nya åtaganden på gång. Det blir en resa till Rom i februari och sen några projekt hemma som fått vänta de gångna åren.

 

 

 

Till bloggen

Per Larsson

 Karriär

  • 1975 – började som brandman och ambulansförare vid Malmö brandkår.

  • Efter några år i Malmö blev det studier till brandingenjör i Stockholm och därefter anställning i dåvarande Göteborgs brandförsvar med ett flertal befattningar under några år.

  • 1987 – flyttade tillbaka till Skåne, med tjänst som projektledare och kursansvarig på Räddningsverkets skola i Revinge.

  • 1990 – utbildningschef på Malmö Brandkår.

  • 2000 – tillbaka på Revinge, nu som skolchef.

  • 2006 – förbundsdirektör för nybildade Räddningstjänsten Syd

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen