Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Visbys brandvatten säkras för åtta miljoner

Brandvattenförsörjningen i Visby innerstad ska säkras med mobil högkapacitetspump.
Länsstyrelsen på Gotland har fått åtta miljoner kronor i bidrag för satsningen.

Publicerad: 2017-03-09

– Vi tror det här blir en bra lösning, och den billigaste, säger försvarsdirektör Mats Lagerqvist.

Visby har problem med brandvattenförsörjningen innanför ringmuren. Brandpostnätet är ålderstiget och underdimensionerat. Samtidigt är hela området ett världsarv.

– Det är svårt att göra något. Så fort man sätter en spade i marken kan det vara i ett fornminne. Dessutom är det många trånga gränder och svår framkomlighet, säger Lagerqvist.

Därför har länsstyrelsen och region Gotland sett över möjligheterna. Under förra året genomfördes tester med en av MSBs högkapacitetspumpar som kan leverera 15 kubikmeter vatten i minuten.

– Pumpen placerades vid Österport, 40 meter över havet och med 500 meter slang pumpades vatten upp från hamnområdet.

Försöket slog väl ut. Och länsstyrelsen sökte bidrag från MSBs krisberedskapsanslag, vilket nu beviljats med åtta miljoner kronor.

– Vi bedömer att vi med bidraget ska klara både investering och utbildning av personal. Pumpen kommer att placeras på brandstationen i Visby och eftersom den är mobil kan den ju användas på andra delar av Gotland.

Gotlands läge gör att man behöver rejäla egna resurser, att få ut förstärkningsresurser till ön tar tid. Ytterligare ett skäl till att beslutet om bidrag är motiverat, anser Mats Lagerqvist.

Huvudmotivet är att skydda världsarvsområdet. Men det kan även göra det möjlighet att spara på dricksvattnet. Gotland hade, precis som Öland, problem med tillgång på dricksvatten förra året.

– Läget var allvarligt och kommer att bli det även i år. Då är det bra om vi kan använda saltvatten för brandattenförsörjning. Vi har ju gott om vatten runt omkring oss.

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen