Norrköping har många Seveso-anläggningar och 2013 skickades det ut en tredelad vikfolder till områden runt verksamheterna.

Den gick ut till alla hushåll i Norrköping, Skärblacka och Kista. Även berörda områden i Linköpings kommun samt företag i närheten av Seveso-anläggningarna. Vilka områden den skulle distribueras till var inte självklart.

– Vi fick ganska många frågor från personer som resonerade att jag besöker Norrköping ibland, varför fick inte jag foldern? Vi har E4:an och stambanan, ska vi informera alla som passerar Norrköping? Vi resonerade att någonstans måste vi dra gränsen och fokusera på de som bor och verkar i området till vardags, säger Joar Hjertberg.

Utöver utskicket av foldern försökte man uppmärksamma kampanjen i media.

– Det skrivs mycket om Seveso-verksamheter i Norrköping men att få ut den information som vi vill är inte så lätt. Ibland lyckas vi, men det är alltid svårt att veta vilken bild som presenteras i media. Oftast är det artiklar om att det är livsfarligt att bo i Norrköping.

En utvärdering visade att de flesta föredrar att få informationen i brevlådan, att de flesta faktiskt uppfattade budskapet korrekt samt att de inte oroades av information.

– Foldern verkar vara ett effektivt sätt att nå ut med information, men vi måste göra mer. Vi når inte alla. Vi måste hitta vilka vi inte når och varför. I sociala medier når vi många men inte alla. Kan vi göra sms-utskick? frågar sig Joar Hjertberg.