Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Värn räddar Tärnabys deltidskår

Storuman har som så många andra kommuner problem med rekrytering av deltidsbrandmän.
För att klara de operativa uppgifterna kompletteras deltidskåren med ett nytt brandvärn.

Publicerad: 2015-10-20

– Vi tar lagkraven om tillfredställande och likvärdigt skydd på allvar och försöker göra något nytt för att leva upp till snabba och effektiva insatser när de gamla sätten inte längre är tillräckliga, säger Lars-Erik Sundqvist, räddningschef i Storumans kommun.

Det är i Tärnaby räddningstjänsten haft fått allt svårare att rekrytera deltidsbrandmän. Orten har bara drygt 500 invånare, och att hålla med 20 brandmän är tufft.

– Vi har vetat att den här dagen skulle komma, i slutet av 2012 började svårigheterna bli övermäktiga.

Den temporära lösningen blev att befintliga brandmän tog extra beredskapsveckor. Men nu inrättas ett så kallat förstärkt värn med sex personer i Hemavan, knappt två mil norr om Tärnaby, för att komplettera den reducerade deltidsstyrkan som nu är 1+3. Värnet ska kunna ta hand om pumpkörning, trafikdirigering, ta ned helikopter med mera och frigöra deltidsbrandmännen för andra uppgifter. De flesta av Tärnabys larm sker västerut i bevakningsområdet. Insatstiden i områden förväntas kunna kortas tack vare värnet.

– Dessutom har några av våra deltidsbrandmän sin huvudanställning i Hemavan och måste i dag byta bort dagtiden under sina beredskapsveckor. Med etableringen i Hemavan kan de förses med ett extra larmställ och rycka ut tillsammans med värnet.

Utbildning av personal till brandvärnet pågår och följer i stort MSBs preparandutbildning. Värnet planeras vara i drift under december.

Kommundelen med Tärnaby och Hemavan har bara 1 800 bofasta invånare, men är ett stort vintersportområde och hade 150 000 gästnätter förra säsongen.

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen