Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Över 3 000 utvecklade bostadsbränder

En bit över 3 000 bostadsbränder är utvecklade. Siffrorna är ett snitt för 2014-2016.

Publicerad: 2018-03-08

Utvecklad brand innebär att det fortfarande brinner när räddningstjänsten anländer eller att branden spridit sig utanför startföremålet.

Statistiken medföljer Öppna jämförelser som tas fram av SKL, Sveriges kommuner och landsting, i samarbete med bland annat MSB. Bostadsbränder och brandförebyggande arbete riktat till enskilda är temat i senaste utgåvan.

Glömd spis och soteld är två brandorsaker som det ofta varnas för. Spisen (22 procent) och soteldar (10) orsakar tillsammans ungefär en tredjedel av alla bostadsbränder.

Öppna jämförelser visar att 175 kommuner hade färre än 0,1 soteld per 1 000 invånare. En kommun (Vansbro) hade mer än 1 brand per 1 000 invånare orsakad av soteld.

Där spisen var brandorsak hade 114 kommuner färre än 0,1 bränder per 1 000 invånare . Flest är 0,54 bränder (Bjurholm).

230 kommuner (79 procent) har i Öppna jämförelser svarat att de arbetar med antingen individanpassat brandskydd, riktade kommunikationsinsatser eller kampanjen Aktiv mot brand i syfte att förbättra brandskyddet för privatpersoner.

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen