Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Torsby ger hemtjänsten ansvar vid evakuering

Risken för evakueringar ledde till att hemtjänsten i Torsby fått en tydligare roll i säkerhetsarbetet. 

Publicerad: 2018-12-10

I våras var det risk för översvämningar i samband med vårfloden.

Polisen insåg att i ett akut läge skulle de inte hinna evakuera alla människor i vidsträckta och glest befolkade Torsby kommun i norra Värmland. Räddningstjänsten har inte heller tillräckligt med personal.

Men de som verkligen rör sig ute på skogsvägarna är hemtjänsten som besöker gamla och sjuka.

Därför tog kommunens krisledningsnämnd, räddningstjänst och socialtjänst fram en plan där hemtjänstpersonalen får större ansvar vid evakueringar.

– De har bra lokalkännedom och känner till både sina egna vårdtagare och de som bor i närheten, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Katrin Järåsen.

I evakueringsplanen ska hemtjänstpersonalen hjälpa till med evakuering, och också stå i kontakt med de frivilliggrupper som Röda Korset organiserar för att alla ska kunna mobiliseras när det behövs.

Än så länge har evakueringsplanen inte behövt användas, varken vid översvämningar eller vid sommarens hotande skogsbränder. Men planen finns kvar, redo att sättas i verket.

– Det handlar om att nyttja resurserna på bästa sätt.

I en del kommuner åker hemsjukvården på larm i väntan på ambulans, IVPA. Tanken har väckts att det skulle kunna bli fallet också i Torsby.

– Det skulle i så fall vara vid icke livshotande tillstånd, sådant som räddningstjänsten hos oss inte åker på idag, säger Ann-Katrin Järåsen.

Utredningar pågår för att se om det skulle vara möjligt.

– Vi får se var vi landar.

ANNIKA N LINDQVIST
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen