Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Prisad för bra tillsyn

Johan Hedin, räddningstjänsten Skåne Nordväst, utsågs till årets tillsynsförrättare på Förebyggandekonferensen.
– Kul, jag gillar ju förebyggande, säger pristagaren.

Publicerad: 2017-04-04
Johan Hedin, Skåne Nordväst, belönades som årets tillsynsförrättare på Förebyggandekonferensen. Foto: PER LARSSON

Med säkerhetskrav och muntligt föreläggande förändrade Hedin förutsättningarna för ett pågående, internationellt evenemang i Helsingborg med cirka 400 deltagare från 18 länder under fyra dagar.

Ändå tackade arrangörerna efteråt med att skicka en smörgåstårta.

Dagen före nyårsafton blev räddningstjänsten kontaktad av polisen som kvällen innan gjort ett besök på ett slutet evenemang med många gäster. Det hade varit stökigt och tre från räddningstjänsten följde med polisen till platsen.

Säkerheten lämnade en hel del i övrigt att önska. Evenemanget skulle pågå hela helgen, men polisen skulle ta beslut i fallet efter helgen. För säkerheten under nyår var det för sent.

– Så det hängde på mig, säger Johan Hedin.

Här är en förkortad version av händelseförloppet, beskrivet av kollegor som nominerade Johan Hedin:

"Evenemanget var en 'konstutställning' där det under två dagar byggdes olika rum, tredje dagen var det fest och sista dagen skulle man ta ner allt och bränna det som gick att elda upp.
Vi möttes av en industrilokal på 1 000 kvadratmeter, lågt i tak och små 'rum' med väggar och tak av tyg eller plast. Där fanns kuddar och madrasser i överflöd, en hemmagjord bastu med plastväggar, lampor och förlängningssladdar i oändlighet. Utrymningsvägar var dåliga och utrymningslarm saknades.
Första tanken var att omedelbart stänga stället. Efter mycket funderande och diskuterande med ansvariga på plats kom vi ändå fram till en lösning som gjorde att de kunde ha öppet. Men det innebar att de fick ta bort alla sina 'konstverk', vi krävde många och stora förändringar.
Det gavs ett muntligt föreläggande på plats och gjordes återbesök på kvällen. Evenemanget blev inte alls som de hade tänkt sig. Men vi fick ändå ett tack, någon vecka efteråt kom en smörgåstårta."

Johan Hedin fick på Förebyggandekonferensen priset för att "i ett särskilt komplicerat tillsynsärende lyckats åstadkomma ett skäligt brandskydd".

I motiveringen står också:
Johans prestation bestod i en bra dialog, bra förklaringar, stort tålamod och en stor vilja att alla ska vara nöjda utan att någonsin tumma på säkerheten.

 

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen