Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Ny fortbildning med mycket praktik

Räddningspersonal erbjuds uppfräschning av kunskap och prova nya tekniker.

Publicerad: 2016-09-29

Intensiv fortbildning över två dagar med en rad olika praktiska moment.
Det avser MSB att starta nästa år.

– Räddningstjänstpersonal har svårt att vara borta från jobbet en längre tid. Det här ser vi som ett alternativ där man erbjuds både uppfräschning av kunskaper och att testa nya prylar. Vi försöker hitta ett koncept där man får använda och pröva många olika grejer, säger Anders Forsell, MSBs enhet för utbildningssamordning.

Deltagarna ska förhoppningsvis få med sig erfarenheter som kan användas i vardagligt arbete på hemmaplan.

Brand- och räddningsdagarna blir namnet på den komprimerade fortbildningen. Den riktar sig till operativ personal i kommunal räddningstjänst som genomgått SMO-utbildning, Räddningsinsats eller motsvarande. Efter antagningsprocess blir det max 120 deltagare per tillfälle.

– Vi räknar med att kunna erbjuda tio-tolv stationer som besöks under två dagar. Det kan vara losstagning, alternativa drivmedel, akut omhändertagande, brand, vattenlivräddning med mera. Antalet teststationer är beroende av antal deltagare. Men vi vill att målgruppen ska få med sig så mycket som möjligt från dagarna.

De första brand- och räddningsdagarna kommer att genomföras i Revinge i början av höstterminen 2017, preliminärt vecka 35. Kursen kommer att kosta drygt 3 000 kronor, inklusive kost och logi.

– Blir intresset stort och håller i sig planeras även för möjligheten att genomföra dagarna i Sandö. En möjlighet är att utbildningen genomförs rullande i Revinge och Sandö, en gång per år och skola är kanske realistiskt, säger Anders Forsell.

Ansökan till brand- och räddningsdagarna kommer att finnas på msb.se, intresserade uppmanas att bevaka fortbildningsutbudet.

PER LARSSON
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen