Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

- Vill veta hur arbetet ska få genomslag

Socialstyrelsen tvekar inte om själva arbetet kring plötsligt dödligt våld och terrorattentat, men vill få klarhet i vilket format det ska utmynna i, om det är en nationell strategi eller vägledning.
Det betonar Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Publicerad: 2017-09-25

– Det vi och Polisen betonade på senaste mötet är att vi behöver diskutera frågan i våra organisationer. Är det här en strategi, eller är det en vägledning? MSB ska presentera en struktur och vi behöver se hur den ser ut för att ta ställning till om den fungerar i vår organisation och hur den ska hanteras vidare, säger Johanna Sandwall.

Hon konstaterar att terminologierna kan vara olika i myndigheterna, att exempelvis begreppet vägledning kan ha olika innebörder hos Socialstyrelsen och Polisen.

– Vi vill också veta hur arbetet ska implementeras och av vem, hur det ska få genomslag.

I det arbete som pågår diskuteras både hot och våld mot blåljuspersonal samt PDV (pågående dödligt våld i publik miljö) och terrorhändelser. Socialstyrelsen pekar på att det är två olika frågor.

– Vilket innebär att det krävs olika handledningar eftersom frågorna hanteras på olika sätt.

Räddningstjänsten är otålig och tycker att det drar ut på tiden.

– Det är inget konstigt med det. Men vi är organiserade på olika sätt. Räddningstjänsten och MSB är tajta, Polisen har sin nationella organisation. Socialstyrelsen är kunskapsstyrande och jobbar mot landstingen. Det handlar om att vi gemensamt måste vara överens om det slutliga formatet, så att vi alla kan använda det.

Jan Wisén, biträdande avdelningschef för utveckling av beredskap på MSB är angelägen att få till en helhetslösning.

– Vi vill få det här samordnat med Socialstyrelsen och Polisen.

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen