Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Carina arbetade som frivillig i fyra månader

Många frivilligorganisationer har gjort stora och långvariga insatser i arbetet med mottagande av människor på flykt.

Publicerad: 2016-03-07

Lottan Carina Bergh antog utmaningen att stödja Migrationsverket med att samordna frivilliga resurser i Skåne.

Ett uppdrag med många starka upplevelser.

Carina Bergh– Jag fick ett telefonsamtal en måndag vid lunchtid, om att Migrationsverket behövde akut hjälp samma kväll i Malmö. Det var lite för snabba puckar, men till natten mellan tisdag och onsdag ordnade vi fram sex personer.

Lottakåren hade redan engagerat sig i flyktingkrisen på flera håll i landet. Carina, som är krigsplacerad som chef för ledningsplutonen på P7s regionala stab, började göra scheman för bemanning av flyktingmottagningar och transitboenden i Malmö och Ljungbyhed.

Första natten på Migrationsverkets kontor i Malmö rådde kaos.

Familjer med många små barn och unga ensamkommande skulle träffa handläggare från Migrationsverket och sedan registreras av frivilligpersonal som inte var helt förberedd på hur påfrestande den psykosociala miljön skulle vara.

– En del nyanlända hade blivit ditbussade flera kvällar i rad för registrering och var jättefrustrerade och helt utmattade. Hur ska man ta den diskussionen när man inte pratar samma språk? Det var mycket som inte fungerade just då. Frågor som skickades mellan olika personer tills man bara gick in och löste det själv, berättar Carina.

Många andra lottor och andra frivilliga krafter har varit delaktiga i att ta hand om och lotsa människor, dela ut mat och täcken, ordna transporter till sjukhus och hjälpa till med tolkning. Sammanställningar och annan administration skulle också göras regelbundet.

I utvärderingen som har lämnats till Migrationsverket har frivilligpersonalen påtalat stora behov av strukturerad introduktion före insats och organiserad debriefing efteråt.

Arbetet påverkades negativt av att det i början inte fanns någon plan. Frustrationen var stor hos personalen över att inte räcka till.

Veckorna gick, med en förhoppning om att läget snart skulle lugna sig något. Carina arbetade i fyra månader nästan i sträck.

– Jag tänkte: Jag kör en vecka till. Jag fortsatte bara. Det var det värt, tycker jag nu efteråt. Att får göra en samhällsinsats där man hela tiden får gehör är en enorm upplevelse. Det är också så fint att träffa våra egna engagerade medlemmar.

Den 25 januari avslutades uppdraget. På Migrationsverkets mottagningar och boenden arbetar nu anställda assistenter, bland dem flera av de frivilliga.

Ingen vet idag hur framtiden ser ut när det gäller invandringen eller hur hög arbetsbelastningen kommer att vara.

Carina Bergh önskar fler regelbundna kontakter med myndigheterna även i "grönt" vardagsläge.

– Det finns så stora resurser i frivilligorganisationerna, men vi behöver lära oss av varandra, så att vi alla kan bli bättre.

ANNA TELJFORS-LUNDWALL
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen