Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Terrorattentat övas i Stockholm

En terrorgrupp gör ett koordinerat angrepp i Stockholm. Många döda och skadade.

Publicerad: 2017-12-13

Det är scenariot när blåljusmyndigheterna i Stockholm övar samverkan vid plötsligt dödligt våld (PDV).

Svante Borg– Vid ett terroristattentat är den första timmen helt avgörande. Det mesta kommer gå på automatik; vad vi gör, hur vi samordnar oss mellan aktörer, hur vi väljer att lösa uppdraget. Men den automatiken måste tränas in, det är inget som kommer av sig själv, säger Svante Borg, förbundsdirektör vid Storstockholms brandförsvar i ett pressmeddelande.

Man konstaterar från myndigheterna att det bara är i samordning – när blåljusaktörerna hjälper varandra att klara av respektive aktörs uppgifter gemensamt – som man kan bli effektiv i att möta terror och pågående dödligt våld. Erfarenheterna från attentatet på Drottninggatan i april visar det tydligt.

Övningen Wargvinter genomförs i morgon (torsdag 14 december) med totalt 400 deltagare, varav hälften skademarkörer och 40 i övningsledning.

Organisationer som övas är Storstockholms brandförsvar, Södertörns brandförsvarsförbund, Brandkåren Attunda, ingripandegrupper från Polisen i Stockholmsregionen, nationella specialfunktionsgrupper från Polismyndigheten, SOS Alarm samt regional stab, sjukvårdsgrupper och ambulanser från Stockholms läns landsting.

Övningen är för Storstockholms brandförsvar en del av den utbildning som operativ personal får för att agera effektivt vid plötsligt dödligt våld. Utbildningen pågår till slutet av december.

– I en situation med pågående dödligt våld och skadade är det viktigt att brandmännen har en god lägesuppfattning och kan anpassa sitt agerande efter hotbilden, säger Thomas Söderberg som är tjänstledig från Försvarsmakten och projektanställd av Storstockholms brandförsvar för att samordna utbildningssatsningen.

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen