Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Släpp in kommuner och landsting i säkerhetsarbetet

– Släpp in kommuner och landsting i säkerhetsarbetet.
Uppmaningen kommer från Per Mosseby, SKL.

Publicerad: 2015-09-24

– Vi har inte varit representerade i arbetet med säkerhetsskyddslagen och informations- och cybersäkerhet i Sverige, sade Mosseby och fortsatte:

–Kommuner och landsting har mest kontakter med invånare. Det är viktigt att de involveras, annars kommer vi inte lyckas med de nationella målen. Vi förutsätter att staten bjuder in att diskutera gemensamma nationella mål.

Han har hört argumentet om att det är viktigt att staten gör sin hemläxa först, men anser att man måste se helheten på samma gång.

Ett systematiskt arbete med säkerheten kräver bättre samling och samordning och att kommuner och landsting involveras, var Per Mossebys budskap.

– Slutsatser i utredningen om säkerhetsskyddslagen säger att det kommer krävas samordning och ökad satsning på flera områden. Om man då väljer att inte se kommuner och landsting som oftast är stora delar, då kommer det inte bli bra.

Mosseby fick frågan om det kommunala självstyret och om man måste vänta på departementet. Kan inte SKL köra sitt eget race?

– Både och. Vi gör det i stor utsträckning. SKL hade inte samlat arbete kring digitalisering förrän 2011, men har sedan dess mångfaldigat insatserna. Men det står sig ganska slätt mot det som måste göras gemensamt. Vi är otroligt beroende av vilka lagar som stiftas och hur de tolkas av statliga myndigheter.

Digitaliseringen sker allt snabbare, det går inte att vänta med informationssäkerheten, ansåg Mosseby.

– Nya, otraditionella lösningar behöver komma fram för att vi ska klara välfärden, vi kan inte luta oss mot invanda mönster.

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen