Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Fakta som skakat om regeringen

MSB har haft en viktig roll under flyktingsituationen. Myndighetens nationella lägesbilder om den ansträngda situationen i landet har skakat om regeringen.

Publicerad: 2015-12-08

– Vi har producerat lägesbilder i väldigt många olika händelser, men aldrig någonsin har vi uttalat oss så skarpt, att målen för samhällets säkerhet är starkt utmanade, säger Helena Lindberg, MSBs generaldirektör.

Under Mötesplats Samhällssäkerhet i Kista i slutet av november berättade Ann Linde, statssekreterare på Justitiedepartementet, hur MSBs lägesbilder har mottagits.

– En utgångspunkt för framtida utmaningar gäller samhällets säkerhet. Det vill säga att upprätthålla och skydda grundläggande värden, samhällets funktionalitet och människors liv och hälsa. Det ger ett principiellt synsätt, en helhetssyn och det är därför vi blir så skakade när MSB skriver i sin nationella lägesbild att två av de tre målen är kraftigt utmanade.

Enligt Helena Lindberg har flyktingsituationen lett till att vi nu har ett nytt Europa, ett nytt Sverige och på många sätt även ett nytt MSB.

– MSB arbetar i särskild organisation i en omfattning och tidsutdräkt som vi aldrig någonsin tidigare har provat på. Vi tror inte att verksamhetsplanen för 2016 kan se ut som vi initialt planerade. Kan vi få engagemang och delaktighet från andra aktörer i arbetet med att utveckla förmågan i samhället? Och vad mäktar vi med själva? Det handlar egentligen om att kontinuitetsplanera.

I samband med flyktingsituationen har regeringen förstärkt MSBs samordningsroll, att skapa förutsättningar för aktörerna att fokusera på det som behöver åtgärdas utifrån var och ens ansvarsområde.

– Varje måndag har vi nationell lägesbildskonferens med upp mot 80 olika deltagare och det går alldeles utmärkt att få in den information vi behöver för vår lägesbild. Vi har också väl upparbetade nätverk för den viktiga informationssamordningen.

Genom åren har det byggts rutiner för bland annat samverkanskonferenser.

– Hade det här hänt under MSBs första år hade nog varken vi eller våra samverkansmyndigheter och andra aktörer varit så intrimmade som vi faktiskt är genom att vi har lagt en god grund, säger Helena Lindberg.

Gunno Ivansson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen