Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Hårdare straff för bilbränder

Hårdare straff, snabbare domar, fler poliser.
Det lanserar regeringen för att få bukt med bilbränderna.

Publicerad: 2016-08-18

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson inledde regeringens presskonferens på onsdagen (17 augusti) så här:

– Jag är förmodligen som de flesta andra i det här landet rätt förbaskat trött på ligisterna och deras meningslösa, som det verkar, förstörelselusta. Jag vet att det finns sociala förklaringar, kan finnas det. Men man kan aldrig någonsin ursäkta ett sånt beteende. Den enskilde har alltid ett eget ansvar. Man kan välja att sätta fyr på en bil, men man kan också välja att inte göra det.

Morgan Johansson budskap var att samhället inte kommer att lägga fingrarna emellan för att få tag i gärningsmännen.
Åtgärder som föreslås för att minska bilbränderna nu är:

  • Snabbare lagföring ses över. Bland annat ska snabbspår för enklare brott och jourdomstolar övervägas
  • Skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal. Behov av förändringar i strafflagstiftningen för att öka skyddet för blåljuspersonal och andra viktiga samhällsaktörer ses över.
  • Tydliga ungdomspåföljder för allvarlig brottslighet eller när den unge gång på gång återfaller i brott. Det kan handla om fotboja vid grövre brott.
  • Regeringen överväger skärpning av straffskalan för skadegörelse. Ett utredningsförslag innebär motsvarande utformning som andra förmögenhetsbrott där böter är borttaget ur straffskalan för normalbrottet. Straffskalan för grov skadegörelse är i dag 14 dagar till fyra år, ändring föreslås från sex månader till sex år.

En del i att minska bilbränderna är hög polisiär närvaro i de områden där problemen är som störst, konstaterade inrikesminister Anders Ygeman. Polisens nationella operativa avdelning (Noa) ska ta fram en nationell bild av bilbränderna.

– Förstärkning pågår i utsatta områden. I norra Botkyrka har polisens närvaro förstärkts med 50 procent, det byggs ny polisstation i Rinkeby för 200 polisanställda. Både region syd och väst har fått förstärkning med nya poliser. Tanken är att den här utvecklingen ska fortsätta. Vi ska frigöra resurser och satsa dem där brottsligheten är som störst, sade Ygeman.

Anders Ygeman hade i våras samtal med blåljusmyndigheter efter det ökat hotet och fler attacker mot insatspersonal. Diskussionerna kommer att fortsätta.

– Vi vill skärpa straff för dem som attackerar blåljusaktörer. Det ska vara alldeles tydligt att det väntar tuffa straff för den som ger sig på den som är satt att hjälpa andra och vi ska överväga ett speciellt skydd för dem de här utsatta grupperna.

En utredning om kameraövervakning pågår också.

– En del av dessa bränder skulle kunna klaras upp om man tillåter mer kameraövervakning på särskilt brottsutsatta platser. Lagstiftningen är ganska snårig och vi har olika bedömningar från olika länsstyrelser. Därför görs en översyn och inriktningen är att det ska bli lättare att genomföra kameraövervakning på särskilt brottsutsatta platser. Vi tror det kan ha en förebyggande effekt, men framförallt att det blir lättare att utreda fallen, sade Morgan Johansson.

Det brottsförebyggande arbetet måste också förbättras.

– Vi kommer under hösten rulla ut vår stora satsning på brottsförebyggande arbete. Och vi kommer ge ökade resurser till Brå (Brottsförebyggande rådet) för att leda arbetet, vilket innebär ny och bättre nationell ledning, sade Morgan Johansson.

För att förändra på lång sikt, påpekade Morgan Johansson, måste man förändra de grundläggande sociala förutsättningarna, minska klyftor och arbeta mot arbetslöshet och hänvisade till regeringens reformprogram för att bryta segregationen.

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen