Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Folkhögskola utbildar preppers

Stort intresse och en premiärkull av elever med blandad sammansättning.
Så blev det när Storumans folkhögskola startade en årslång preppersutbildning.

Publicerad: 2019-03-08
Det finns ett sug efter kunskap om krisberedskap, anser lärare i Storuman där det startats en preppersutbildning på folkhögskolan. Bilden från när en praktikant på länsstyrelsen i Dalarna testade att leva utan vatten och el under tre dagar. Foto: Länsstyrelsen Dalarna

– Det är den första utbildningen i sitt slag och intresset visar att vi var rätt ute. Det finns ett sug efter kunskap kring krisberedskap i samhället, säger Håkan Jonsson, föreståndare för den nya utbildningen som startades i höstas och med examen framåt försommaren.

Håkan Jonsson har tidigare varit föreståndare för folkhögskolans fjälledarutbildning under många år och erfarenheter därifrån har varit en viktig grund för att starta preppersutbildningen.

– Meteorologi och lavinkunskap är några av de moment som ingår i fjälledarutbildningen, men som också har blivit en del av preppers.

Att samhället i form av försvarsberedningen tagit ut riktningen att alla bör klara sig sju dagar i en krissituation finns också med som bakgrund för att starta en ny utbildning.

– Två kollegor som även jobbar inom räddningstjänsten tryckte på om behovet av prepperskunskap och det ledde till att vi satte ihop en utbildning. Vi var nog lite osäkra på hur intresset skulle vara, men det behövde vi inte vara länge för det började ringa folk snabbt och ett 20-tal ansökningar kom in, säger Håkan Jonsson.

Folkhögskolan i västerbottniska fjällkommunen Storuman, där även Tärnaby hör hemma, valde att ta in tolv elever. Efter en termins studier är tio kvar.

– Det visar att engagemanget är stor och vi har bara fått ett avhopp efter jobberbjudande och ett av personliga skäl.

Hur är genomsnittseleven?

– Ja, säg det. Det är nog enklare att beskriva det som en väldig blandning. Det är män och kvinnor från hela landet och åldersmässigt mellan 22 och 55.

Håkan Jonsson ser det som ett tecken på att individuell krisberedskap efterfrågas allmänt i samhället. Utbildningen i Storuman har inriktningen att skapa säkerhet och trygghet på individnivå.

Men han vill inte kalla det en överlevnadsutbildning.

– Det för tankarna fel. Hellre att man ser det som kunskaper som gör att man slipper hamna i en överlevnadssituation.

Utbildningen är egentligen en blandning av kunskaper kring hur man levde förr med hur man med ny teknik också kan bidra till större beredskap för att klara basfunktioner som mat och värme i svåra situationer.

Håkan Jonsson tillägger att han själv är same och att kunskap från det samiska samhället blivit en viktig del i utbildningen. Klassen har bland annat besökt Jokkmokks marknad och studerat samisk näring och kultur.

– Förutom att bygga på individernas kunskap försöker vi även lyfta fram gruppdynamik och hur psykologiska faktorer påverkar en krissituation.

Att det blir en fortsättning kommande läsår för preppersutbildningen står helt klart efter det intresse som visats från elevhåll. Inriktningen är en ny kull med tolv elever i höst.

– Det är en förhållandevis dyr utbildning och som en helt ny blir det förstås också merkostnader. Men vi är stolta över att ha kommit igång med den på ett bra sätt i Storuman.

Fredrik Mårtensson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen