Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

”Ni utgör grundbulten för tryggheten”

– Ni och era kollegor utgör en grundbult för trygghet och säkerhet i samhället. Vårt ansvar som beslutsfattare är att se till att era förutsättningar att utföra det arbetet förbättras. Och det är vi fast beslutna att göra.

Publicerad: 2018-06-14

Det sade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson vid ett anförande under Brand-konferensen. En åtgärd för att stärka räddningstjänsten var att tillsätta utredningen En effektivare räddningstjänst.

– Räddningstjänsten har en grundläggande betydelse för trygghet och säkerhet och då får det helt enkelt inte finnas allt för stora skillnader över landet. Vi måste se till att öka likvärdigheten.

Han tog upp våld och stenkastning mot blåljuspersonal.

– Det finns få saker som upprör mig så mycket som när kriminella angriper de som jobbar för allas vår trygghet och det måste ge rejäla konsekvenser. Jag vet att man kommit långt med förebyggande insatser, men jag tror ändå att statsmakterna genom straffrätten måste markera hur allvarligt vi ser på det. Riksåklagarens utredning har varit ute på remiss och vi går nu igenom förslagen. Utredningen föreslår bland annat att det ska införas ett särskilt brott, blåljussabotage. För grovt brott går man ända upp till livstids fängelse i straffskalan.

Den nya lagstiftningen ska träda i kraft 1 januari nästa år.

Gunno ivansson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen