Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Bättre service på nya msb.se

Efter tio år är det dags – MSB får en ny webbsida.
– Den får tydligare struktur, modernare webbdesign och behovsanpassas för våra målgrupper, säger Helene Boqvist, projektledare.

Publicerad: 2019-06-06
Så här kommer startsidan se ut på MSBs nya webbplats som publiceras inom kort. Den nuvarande har hängt med sedan starten 2009 och med tiden blivit både otymplig och omodern. Nya msb.se ska ge användarna bättre och snabbare service.

Webbplatsen msb.se har funnits sedan myndigheten bildades 2009. Den har med åren blivit otymplig och svårnavigerad för besökaren. Visst innehåll är numera inaktuellt, annat publicerat flera gånger.

Under juni kommer den nya webbplatsen aktiveras efter drygt ett års utvecklingsarbete.

– Vi har inventerat runt 1 000 så kallade innehållssidor och kvalitetssäkrat innehållet. Inaktuell information har plockats bort, texter har skrivits om så de är mer kärnfulla och pedagogiska. I kombination med vår nya grafiska profil tror jag besökarna kommer att reagera på att det är luftigare och tydligare sidor. Det blir en bättre upplevelse, säger Mikael Westerlund, delprojektledare för innehållet.

Det ska också bli lättare att hitta det man söker, information med beröringspunkter kopplas bättre samman. Snabblänkar hjälper besökaren att hitta till MSBs övriga webbplatser.

Bland de mer väsentliga förbättringarna kan noteras:

  • Webbplatsen passar alla plattformar, ska kunna användas effektivt med mobilen.
  • Bättre sökfunktion. Sidor har rätt kodade rubriker med mera för att ge en effektiv sökmotor. Sökningen kan filtreras efter modell som köpsajter har.
  • Användaren behöver inte klicka ner så många nivåer för att nå sökt information. Med länkar och rullgardiner, som öppnar upp mer information, samlas relaterat material på färre sidor.
  • Ökad tillgänglighet, vilket är ett kommande lagkrav. Den som behöver uppläsning av text ska kunna få det, visst innehåll finns på lättläst svenska och minoritetsspråk.

Ambitionen att bättre ta hand om besökarnas förväntningar och underlätta kommunikation kring händelser och kriser har påverkat uppbyggnaden av webbplatsen.

– Det finns behov hos målgrupper att veta vad MSB gör. Startsidan har kompletterats med en aktuellt-sida som ger en mer detaljerad bild av vad MSB gör just nu, säger Helene Boqvist.

Det är ett digert arbete som pågått med att bygga om msb.se till en modern webbplats. Faktum är att arbetet påbörjats flera gånger tidigare, men stoppats av stora händelser som exempelvis flyktingkrisen 2015

– MSB är en myndighet där det händer mycket som drar stora resurser. Förra året var intensivt med framförallt de stora skogsbränderna, men då lyckades vi ändå slutföra förstudierna, säger Mikael Westerlund.

Han konstaterar att den första versionen av msb.se haft högt förtroende och varit uppskattad, som ett stort bibliotek med mycket kunskap.

– Men det har också varit svårt att hitta vad man söker. När det är ett viktigt verktyg är det också viktigt att kunna hitta det man letar efter.

PER LARSSON

FAKTA

  • msb.se i dess hittillsvarande form lanserades 2009.
  • Webbplatsen hade under 2018 närmare 5,4 miljoner unika sidvisningar, eller nästan 15 000 per dag. Skogsbrandssommaren påverkade besöksfrekvensen. 2017 var det 4,4 miljoner unika sidvisningar.
  • Har över 1 000 sidor. Utbildning/övning, Skyddsrum och Om MSB är de fasta sidor som drar flest besökare.
  • Den nya webbplatsen kostade 1,9 miljoner kronor i förstudier, utvecklingsarbetet är budgeterat till 2,9 miljoner.

Skäl att besöka msb.se
Besökare har flera eller många anledningar att besöka msb.se
– de vanligaste som anges är:

Söka och hämta information inom sitt verksamhetsområde
36 procent

Information om utbildning, konferenser och seminarier
33 procent

Hitta och tolka regler inom sitt verksamhetsområde
28 procent

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen