Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Entreprenör dömd för att orsakat Västmanlandsbranden

En entreprenör döms till 2,5 miljoner kronor i företagsbot för att ha orsakat skogsbranden i Västmanland 2014.

Publicerad: 2019-12-10

Entreprenören genomförde markberedning åt Stora Enso. Tingsrätten i Västerås anser att arbetet orsakat skogsbränderna, att entreprenören agerade vårdslöst och utdömde i går (10 december) en företagsbot på 2,5 miljoner kronor. Stora Enso friades från ansvar.

Åklagaren hade yrkat på fem miljoner vardera i företagsbot för entreprenören och Stora Enso. Tingsrätten slår fast att markberedningen orsakade branden och att entreprenören borde ställt in arbetet den aktuella dagen. Däremot anser inte tingsrätten att det visats att något ansvar kan läggas på Stora Enso.

Det juridiska efterspelet om ansvarsfrågan tog alltså mer än fem år. Bränderna 2014 omfattade cirka 14 000 hektar och en person omkom.
Domen kan överklagas fram till 30 december.

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen