Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

3 500 har anställts av Migrationsverket

När flyktingarna ökar i stor omfattning, gör Migrationsverket detsamma. Myndigheten har närmast fördubblats i antal och har i dag 7 300 anställda.

Publicerad: 2015-12-08

 – Vi har anställt 2 000 i år, 1 500 förra året. Många vill jobba hos oss, men det är svårt att expandera så mycket.

Migrationsverkets största utmaning är annars att hitta bostäder.
Myndigheten har handlat upp 40 000 boendeplatser sedan september, bedömer att det behövs 100 000 nästa år.

– Vi får in bostäder, men inte i samma takt det kommer flyktingar. Nu har vi 10 000 i evakueringsboenden. En annan utmaning är att ta hand om de som har rätt att stanna och skicka tillbaka de som inte har rätten, säger kommunikationschef Mikael Hvinlund.

Politiska beslut som tas i EU och i Sverige påverkar situationen, och gör det svårt att ge prognoser för framtiden, konstaterar Hvinlund.

– Vi beräknar att det kommer 136 000 flyktingar nästa år, men det kan lika gärna bli 170 000 eller 100 000. Blir det som vi beräknar kommer vi att ha 350 000 inskrivna i slutet av 2016.

En ansträngd situation kan behöva snabba, praktiska lösningar. Mikael Hvinlund konstaterar att det för myndigheter ibland är problem.

– Vi har svårt myndighetsmässigt att hantera situationen pragmatiskt. När flyktingar i Malmö som väntade i en lokal för att bli inskrivna fick de lite sanitetsvaror. När de fick det betydde det, fick vi besked om, att lokalen inte var ett väntrum utan ett boende, och det hade lokalen inte bygglov för.

Det ansträngda läget har pågått i månader och blivit något mer rutinartat för de som arbetar med flyktingarna.

– När man hamnar i stress, då tappar man omgivningen och blir upptagen av att lösa egna problem. Jag upplever nu att vi pratar mer med varandra, situationen har blivit mer vardag, säger Hvinlund.

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen