Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Räddningstjänst gör upprop inom #metoo

Räddningstjänsten är en av alla yrkesgrupper som gjort upprop inom metoo, det sker under benämningen #larmetgår.

Publicerad: 2017-12-11

På larmetgar.se samlas vittnesmål för att säga att nu är det nog.

Personerna bakom #larmetgår kräver att ansvariga agerar, uppmanar räddningschefer, ansvariga politiker och kollegor att stödja uppropet för att det för alltid ska finnas ett före och ett efter #larmetgår.

Via ett formulär publiceras anonyma vittnesmål på sidan. Syftet är, som man skriver, att göra det möjligt för anställda i räddningstjänsten, och de som lämnat yrket, att anonymt dela sina vittnesmål om sexuella övergrepp, trakasserier, kränkningar och maktmissbruk i räddningstjänsten.

Här är två av många vittnesmål på nätet:

"Jag fick en välkomsthälsning i form av en banan med kondom på i mitt postfack första dagen på mitt nya jobb."

"När jag var ny i räddningstjänsten och besökte en station i vårt förbund kom en person in i köket endast iklädd en liten handduk. Jag påpekade att man kanske inte kan gå omkring hur som helst på en arbetsplats, personen ifråga tittade på mig och sa: det här är som mitt hem jag klär mig väl för fan som jag vill."

MSB välkomnar uppropet.

– Det personerna i uppropet vittnar om är helt oacceptabelt och ska inte få ske på någon arbetsplats. Särskilt inte på en arbetsplats som värnar om människors liv och hälsa. Självklart behöver även MSB slå vakt om en nolltolerans för sexuella trakasserier på våra skolor, där personal i räddningstjänsten utbildas, säger Jan Wisén, biträdande avdelningschef, MSB.

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen