Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Konferens främjar nordisk mångfald

Den 6-7 november i Malmö hålls den första nordiska konferensen om jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten.

Publicerad: 2018-10-06

 Två av föreläsarna är Tim Ole Simonsen och Edna Eriksson.

Tim Ole Simonsen är operativ chef och insatsledare hos Hovedstadens beredskap i Köpenhamn. För tio år sedan tog han mod till sig och berättade för sina kollegor att han är homosexuell.

– Jag ville inte gömma mig. Om man gömmer sig tar man bort möjligheten att vara ärlig mot sina kollegor. Man tar också bort kollegornas möjlighet att ta del av det liv du har utanför arbetsplatsen, har Tim Ole Simonsen sagt.

Edna Eriksson är föreläsaren som vägrar sätta likhetstecken mellan mångfald och ursprung. En arbetsplats är inte bra på mångfald bara för att personalfotot visar att medarbetarna kommer från ett antal olika länder eller har olika funktionsvariationer. "Verklig mångfald handlar om det som finns bakom ytan; våra värden, kompetenser, färdigheter och talanger", säger hon.

Initiativtagare till pionjär-konferensen i Malmö är tre nordiska räddningstjänster: Räddningstjänsten Syd, danska Fredriksborg och norska Rogaland, som har fått stöd från bland andra Nordiska Ministerrådet och MSB.

De två konferensdagarna ska ge kunskap och inspiration och många kontakter, som ska leda fram till ett starkt nätverk.

Föreläsningarna och workshopparna är inriktade på två spår. Ett är inre organisationskultur; hur människor trivs och känner sig inkluderade på jobbet. Trivsel skapar förutsättningar för att kunna rekrytera och behålla kompetens. Det andra spåret är hur vi kan bemöta ett samhälle i förändring och bli bäst för dem vi är till för.

– De nordiska länderna liknar varandra på många sätt vad gäller de utmaningar som våra räddningstjänstorganisationer står inför. Det är meningsfullt att samverka och lära av varandra, säger Erik Flink, räddningstjänstutvecklare på MSB.

Annika N Lindqvist
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen