Den gemensamma ledningsbussen var gammal och trång. Därför skaffades ett nytt fordon, byggt på en Scanialastbil.
Med en utskjutande del kan bussens kontorsyta öka till 35 kvadratmeter, vilket gör att det finns plats för fler organisationer vid större olyckor eller kriser. Totalt finns plats för 15 sittande i ett sambandsrum och fyra i ett stabsrum
Fordonet är självförsörjande på el. Förutom Rakel, är den nya bussen utrustad med den senaste trådlösa kommunikationstekniken. På en 70-tums pekskärm kan olyckan visualiseras och samtliga väggar i bussen är användbara som whiteboard.
Ledningsbussen ska främst användas av räddningsledning. Men den kan användas av fler, exempelvis polisen. Därför är fordonet vitt och ganska neutralt i utförande för att signalera öppenhet och inbjuda till samverkan.
Tidigare hade räddningstjänsterna egna mobila ledningscentraler. Men sedan åtta år tillbaka har en gemensam funnits centralt placerad i Höör, och där kommer även den nya bussen placeras.
Totalt kostade det nya ledningsfordonet 6,2 miljoner kronor. Fordonet är finansierat av räddningstjänsterna med stöd av som MSB bidrog med 2,5 miljoner. Fordonet kommer att tas i bruk i oktober.