Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Ledningsfordon med resurs att användas i kriser

Rejäla utrymmen för personal och självförsörjande på el.
Skånes räddningstjänster har fått ett nytt regionalt ledningsfordon.

Publicerad: 2016-06-13
Kontorsytan blir 35 kvadratmeter när den utskjutande delen nyttjas. Foto: Kommunförbundet Skåne.

Den gemensamma ledningsbussen var gammal och trång. Därför skaffades ett nytt fordon, byggt på en Scanialastbil.

Med en utskjutande del kan bussens kontorsyta öka till 35 kvadratmeter, vilket gör att det finns plats för fler organisationer vid större olyckor eller kriser. Totalt finns plats för 15 sittande i ett sambandsrum och fyra i ett stabsrum

Fordonet är självförsörjande på el. Förutom Rakel, är den nya bussen utrustad med den senaste trådlösa kommunikationstekniken. På en 70-tums pekskärm kan olyckan visualiseras och samtliga väggar i bussen är användbara som whiteboard.

Ledningsbussen ska främst användas av räddningsledning. Men den kan användas av fler, exempelvis polisen. Därför är fordonet vitt och ganska neutralt i utförande för att signalera öppenhet och inbjuda till samverkan.

Tidigare hade räddningstjänsterna egna mobila ledningscentraler. Men sedan åtta år tillbaka har en gemensam funnits centralt placerad i Höör, och där kommer även den nya bussen placeras.

Totalt kostade det nya ledningsfordonet 6,2 miljoner kronor. Fordonet är finansierat av räddningstjänsterna med stöd av som MSB bidrog med 2,5 miljoner. Fordonet kommer att tas i bruk i oktober.

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen