Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Klimatförändringar påverkar flyktingströmmar

Varje månad sedan maj förra året har varit den varmaste hittills globalt.
Och de ökade flyktingströmmar vi ser kan till viss del förklaras med ett förändrat klimat.

Publicerad: 2016-06-03

Per-Erik ÅbergDet framhöll meteorologen Pererik Åberg under Sundsvallskonferensen.

– Dagens flyktingströmmar med omkring 60-70 miljoner människor på flykt kan enligt beräkningar öka till runt 200 miljoner.

– Jag påstår inte att klimatet är en huvudorsak, men tittar man på konflikten i Syrien så har klimatfaktorer definitivt påverkat. Det som hände var att flera år med kraftig torka ledde till spänningar när landsbygdsbefolkning sökte sig in i städerna.

Om klimatavtalet i Paris sade Pererik Åberg:

– Egentligen är det en katastrof med den ambition som fastställdes att temperaturhöjningen ska stanna på max två grader. Men det är ändå avsevärt bättre jämfört med det allra sämsta alternativet på uppåt sex grader.

Gunnar HolmgrenGunnar Holmgren, landshövding i Västernorrland och värd för konferensen som var ett samarbete mellan länsstyrelsen och räddningstjänsten i Medelpad, berättade en del om den statliga dricksvattenutredning som han haft ansvar för och som presenterades samma vecka.

Han betonade att förstärkt krisberedskap krävs på skilda områden till följd av stora, plötsliga regnmängder som kan ställa till problem i trafiken och i kommunala reningsverk.

– Många reningsverk saknar tillräcklig kapacitet och kommunerna måste investera för att bättre kunna särskilja dag- och avloppsvatten, sade Gunnar Holmgren.

Martin Neldén, beredskapshandläggare vid länsstyrelsen i Västernorrland, talade en del om förändringarna som följer med storregioner.

– Norrland, med fyra län men inte Gävleborg, blir en jätteregion. Det ställer ännu högre krav på att samverka när vi blir så geografiskt utspridda med exempelvis Militärregion nord i Boden och polisens ledningscentral i Umeå.

Fredrik Mårtensson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen