Nyhet

Viktigt att inte ge upp

– En person som blivit nedkyld innan huvudet hamnar under ytan, innan syrebrist uppstår, kan överleva väldigt länge och det är viktigt att räddningstjänsten inte avbryter eftersöket. Man ska inte ge upp. En internationell rekommendation säger att man ska söka i minst 90 minuter om vattnet är kallare än sex grader.

Andreas ClaessonDet säger Andreas Claesson, medicine doktor som forskar om drunkning. Temperaturen har avgörande betydelse för överlevnaden.

– Vi publicerade en världsunik fallrapport förra hösten om en sjuårig flicka som var med om en händelse på västkusten. Hon låg minst 83 minuter under ytan och överlevde utan skador. Om pojkarna i Ånn har legat under ytan i två timmar då är det världsunikt och mycket längre än fallet med sjuåringen. Hade det varit sommartemperaturer hade de inte haft en chans.

Europeiska HLR-rådet kommer med riktlinjer om HLR vart femte år och de senaste riktlinjerna, som kom i oktober 2015 säger att efter tio minuter under ytan har man väldigt liten chans att klara sig utan svåra hjärnskador eller död.

– Jag har gått igenom alla drunkningar i Sverige sedan 1990 och det är ingen som överlevt längre än 15 minuter under ytan på sommaren.

Normalt är snabb HLR-insats avgörande för överlevnad.

– Rekommendationen är att det görs fem inblåsningar redan i vattnet. Det är för att tömma lungorna på vatten och få in syre. Men det har mest effekt om personen nyss hamnat under ytan, de första minuterna. Det har mindre effekt om personen legat länge under ytan. Då är det viktigare att komma upp på fast mark för bra hjärt-lung-räddning och föras till ett sjukhus. Inte det lilla utan ett med hjärt-lung-maskin.

En snabb insats redan i vattnet kan förhindra hjärtstopp, men är inget för oerfaren allmänhet.

– Man behöver vara tränad och ha flythjälpmedel. I praktiken handlar det om brandmän, badvakter, sjöräddare eller ytbärgare, säger Andreas Claesson.