Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Rekord i insatser för MSB - flest genomfördes i Sverige

Förra året genomförde MSB fler insatser än någonsin tidigare.

Publicerad: 2021-02-26
MSB fick begäran om luftburet stöd till mer än 60 bränder förra året. Foto: Pavel Koubek

Ökningen beror framförallt på fler nationella insatser. 144 av 260 insatser 2020 genomfördes i Sverige. Hanteringen av covid -19 och släckningsinsatser under sommarens skogsbränder gav många insatser.

- Under perioden 23 april till 20 september fick MSB begäran om önskat luftburet stöd till mer än 60 bränder i skog och mark, säger Petronella Norell, chef för enheten för internationella insatser och civilskydd.

I pandemins spår har MSB bland annat stöttat med personal, uppbyggnad tält, tagit hem utlandssvenskar, mäklat resurser som handsprit, ansiktsskydd, nitrithandskar med mera.

Internationellt har flest biståndsinsatser genomförts i Sydsudan (12) och Etiopien (11). Ekonomiskt gjordes den största insatssatsningen i Centralafrikanska republiken med 64,5 miljoner.

MSB har också genomfört insatser som ska öka förmågan i andra länder och hos internationella aktörer att förebygga, hantera och återhämta sig från kriser och katastrofer Det har bland annat skett i Irak, Bangladesh, Nepal, Kambodja och Filippinerna.

Översvämningsskydd till Ukraina, sjukvårdsmateriel till Libanon och materiel till flyktingläger i Grekland är andra insatser som genomförts.

- En stor del av de internationella insatserna var humanitära. De största var de stora boende- och kontorsinsatserna i Centralafrikanska republiken, Sydsudan och i Demokratiska republiken Kongo.

Totalt genomfördes internationella insatser för 253,5 miljoner kronor. Sida var störst finansiär med 165,6 miljoner, regeringskansliet stod för 72,6 miljoner. Övriga finansiärer var EU (14,8) och FN (0,5).

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen