Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Hur många liv räddar räddningstjänsten?

Hur många liv räddar räddningstjänsten? Det vill MSB och bostadsbrandsprojektet veta.

Publicerad: 2016-12-16

Därför vädjar forskaren Marcus Runefors till räddningstjänsterna om att de från årsskiftet ger en utförligare beskrivning av insatsen i händelserapportens fritextfält när någon räddats.

– Vi vill få en uppfattning om hur många liv räddningstjänsten räddar. Ibland påstås det att det inte händer eller är väldigt sällsynt, men det har aldrig undersökts noggrant. Det är en ganska viktig del av hur vi bygger upp och dimensionerar räddningstjänst och det behövs mer kunskap och fakta om vilka faktorer som påverkar, säger Marcus Runefors, Lunds universitet.

Det började med att han satt och läste brandutredningar.

– Då stötte jag på en brand, tror det var i Örnsköldsvik, där det tydligt framgick att de hade räddat tre personer. Vi har runt 100 dödsfall om året så i Örnsköldsvik var det närmare tre procent det året som räddades i en enda insats. Det motsvarar hur många som skulle räddas årligen om vi installerade spisvakter i alla svenska hem. Det behövs inte så många fall för att det ska vara en viktig åtgärd, säger Marcus Runefors.

Han vädjar därför till räddningstjänsten att när ni kryssat i att ni räddat någon, lägg lite extra krut på händelserapportens fritextfält. Var också beredda på att ni kommer att kontaktas via telefon med eventuella följdfrågor. Förutom antalet räddade kommer också frågor om insatstidens betydelse osv att belysas.

gunno ivansson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen