Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Förändringar väntar i Grib

Under nästa år kan räddningstjänsterna genomföra lokala och regionala utbildningar som motsvarar Grib kurs 1, detta genom särskilda tidsbegränsade övergångsbestämmelser.
Dessutom kommer det införas nya områden i Grib.

Publicerad: 2020-09-30

När Grib, grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap, startade 2018 fanns övergångsbestämmelser från den tidigare utbildningen Räddningsinsats. Dessa har ansetts för snäva, vilket bland annat togs upp under räddningstjänstrådet i våras. Önskemålen är att det ska finnas möjlighet att tillgodoräkna lokalt eller regionalt anordnade utbildningar för deltidsbrandmän.

– Det har inneburit att det finns räddningstjänster som för en tid valt att stå utanför utbildningssystemet Grib. Anställda har fått intern utbildning, men alltså inte kommit i gång med den nationella grundutbildningen. Det vill vi ändra på genom att ge möjligheten till särskilda övergångsbestämmelser under 2021, säger Maria Karlsson Öhman, utbildningsutvecklare på MSB.

Därmed kommer kommunerna, när ansökan om övergångsbestämmelser godkänts,  kunna genomföra lokala eller regionala utbildningar i den första kursen, som heter Kommunal räddningstjänst. De studerande som genomför dessa utbildningar blir behöriga att söka kursen Räddningsinsatsen (kurs 2).
Räddningstjänster som önskar genomföra utbildningarna ansöker om det under perioden 30 september till 31 oktober.

En nationellt kvalitetssäkrad grundutbildning för deltidsbrandmän, av staten tillhandahållen och finansierad, är dock fortsatt ett önskemål från räddningstjänsterna.
– Efter de särskilda övergångsbestämmelserna under 2021 är målet att alla ska använda sig av den grundutbildning som MSB erbjuder, det vill säga nyttja de utbildningsplatser som erbjuds på tio orter i landet, säger Maria Karlsson Öhman.

Under nästa år ska dessutom två nya områden införas i Grib. Det handlar om vattenlivräddning (i kurs 2) och mer tid kring Rakelanvändning.
– Båda områdena är delar som vuxit fram i det systematiska kvalitetsarbete som kontinuerligt pågår inom utbildningen. I det arbetet tar vi hänsyn till utvärderingar från utbildningar, våra instruktörsnätverk och dialoger med räddningstjänster, avslutar Maria Karlsson Öhman.

Maria Hansen
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen