Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Lösningar för att förbättra kapaciteten i Rakel

I vissa situationer kan begränsningar uppstå i Rakelsystemets täckning och kapacitet.

Publicerad: 2018-12-11

För att underlätta kommunikationen finns då vissa funktioner. De kräver dock planering tillsammans med alla som man förväntas samarbeta med.

  • DMO (Direct Mode Operation)

DMO är avsett för lokal kommunikation till exempel inom skadeplats/insatsområde när det inte går att koppla upp mot Rakelnätet, och för samband enbart mellan enheter på platsen. Rakelmobilerna fungerar ungefär som avancerade walkie-talkies och måste finnas inom en viss räckvidd. Avståndet varierar beroende utrustning, topografi och bebyggelse.

  • RMO (Repeater Mode Operation)

När det inte går att koppla upp mot Rakelnätet, men behövs ett större täckningsområde än DMO erbjuder, kan man använda RMO-läge. Genom att placera en Rakelmobil, som sätts i RMO-läge, på en strategisk plats kan räckvidden öka med minst det dubbla. Rakelmobilen fungerar då som en repeater (tar emot och sänder signaler vidare).

  • GMO (Gateway Mode Operation)

I ett område med Rakeltäckning men där vissa vita fläckar saknar täckning (exempelvis en tunnel) kan en strategiskt placerad fordonsmonterad Rakelmobil som har kontakt med Rakelnätet sättas i GMO-läge. GMO-stationen har kontakt med Rakelnätet och med de lokala Rakelmobilerna utanför nätverket via DMO-talgrupper.


Notera – en fordonsmonterad Rakelmobil har cirka 10 watts uteffekt, en handburen Rakelmobil cirka 1 watt. Det gör stor skillnad i räckvidd. Är den handburna Rakelmobilen monterad på kroppen minskar signalnivån och täckningsområdet ytterligare.

Källa: MSB

 

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen