Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Fortsatt forskning om islamistisk påverkan

MSB kommer att fortsätta forskningen om islamistisk informationspåverkan i 3-4 år framåt. Närmast väntar ett nytt projekt om samhällets sårbarheter.

Publicerad: 2018-03-12

Förstudien av bland andra Magnus Norell som blev klar för ett år sedan sågs av MSB som en bakgrund för att se om det fanns något att gå vidare med. Att det forskas på islamistisk informationspåverkan har sin grund i MSBs uppdrag från regeringen att identifiera, möta och sprida kunskap om informationspåverkan.

Syfte är att värna målen för samhällets säkerhet, bland annat de grundläggande värdena demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter.

– Vi har sett att Islamiska staten haft ett stort fokus på propaganda och vi behöver öka kunskapen om politisk islams informationspåverkan. Förstudien kompletterade tidigare kunskap och sammantaget har det gett oss underlag till en kunskapssatsning i form av en större forskningssatsning, säger Anneli Bergholm Söder, avdelningschef på MSB.

Förstudien gav inriktning åt två nya projekt dels det som Aje Carlbom vid Malmö universitet nu redovisat och dels ett om budskap i salafistiska jihadistmiljöer mot olika målgrupper i Sverige. Det genomförs av Magnus Ranstorp, Försvarshögskolan, och ska vara färdigt i juni.

– Dessutom har jag precis fattat beslut om att vi ska finansiera ytterligare en forskningstjänst på området med fokus på samhällets sårbarheter för islamistisk informationspåverkan. Det kommer också att utföras av Malmö universitet. Vi kommer att fortsätta forskningen under 3-4 år framöver med en beräknad budget på cirka tio miljoner kronor, säger Anneli Bergholm Söder.

 

Gunno ivansson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen