Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Vill ha nollvision mot drunkning

Antalet drunkningsolyckor är för många.
– Vi måste agera tillsammans för att få ansvariga myndigheter och organisationer att agera. Vi måste nu på allvar samverka för en nationell strategi, säger Jörgen Hallberg, ordförande för Svenska Livräddningssällskapet i Skåne.

Publicerad: 2017-06-01

Förra året omkom 115 personer genom dunkning, runt 3 000 sökte akut vård på sjukhus efter vattenolyckor. Och olycksutvecklingen har de senaste åren gått åt fel håll.

– Det är en dyster utveckling. Men med en genomtänkt nationell plan skulle arbetet konkretiseras och koordineras, vilket skulle ge ett ökat incitament för samarbete mellan de som på olika sätt verkar för drunkningsförebyggande, säger Hallberg.

Livräddningssällskapet har, i likhet med Trafikverket, en nollvision som man jobbar aktivt med.

– Nollvisionen måste antas av riksdagen. Det skulle vara en ovärderlig markering och vara första steget för att staka ut vägen.

Ett led i arbetet är den nationella konferensens Vattensäkerhet som i slutet av april arrangerades för andra gången.

Där aktualiserades en mängd frågor kring simundervisning och simkunnighet hos nyanlända, tillsynsverksamhet av badplatser och badhus, utveckling av badanläggningar ur ett säkerhetsperspektiv, teknisk övervakning av stränder med drönare, med mera

I år deltog närmare 200 personer på konferensen som arrangeras av Svenska Livräddningssällskapet, Räddningstjänsten Skåne nordväst, Svenska Badbranschen, Konsumentverket samt Region Skåne.

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen