Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Filmer om beredskapen

Det går att påverka sin egen säkerhet.
Nu har MSB släppt en filmserie och en gruppövning som ska öka människors motståndskraft inför kriser och ytterst krig.

Publicerad: 2020-12-12
Filmserien är en uppföljning till den uppmärksammade broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från 2018.

Det hela är en uppföljning till den uppmärksammade broschyren "Om krisen eller kriget kommer" från 2018.

Filmserien heter "Rädd eller beredd? — om krisen eller kriget kommer" och består av tre korta avsnitt som fördjupar innehållet i broschyren.

Utifrån ett mänskligt förhållningssätt resoneras och ställs frågor kring vad som kan hota oss, hur vi själva kan bidra vid en allvarlig händelse och vad det egentligen är som vi vill försvara och skydda.

– Syftet med filmserien, liksom med broschyren, är att öka människors motståndskraft inför olika kriser och ytterst krig. Vi hoppas att den bidrar till en djupare insikt om att vi alla är en viktig del av Sveriges beredskap och att det går att påverka sin egen säkerhet, säger Anna Teljfors, projekt-
ansvarig på MSB.

I avsnitten får vi följa Kristoffer, en showartist från Torsby. Han bestämmer sig för att ta reda på hur Sveriges beredskap fungerar och om han faktiskt har en roll i den. I jakten på svar möter Kristoffer motorcyklister, psykologer, IT-experter och journalister.

Materialet är framtaget för alla sammanhang där människor träffas och samarbetar, till exempel skolor, bostadsrättsföreningar, frivilliga försvarsorganisationer och föreningar.

Tanken är att man ska se på filmerna tillsammans för att sedan i grupp diskutera ett antal punkter som följer med materialet. Olika handledningar, beroende på målgrupp, ingår. Filmserien finns teckenspråkstolkad, syntolkad, textad på lättläst svenska och även på engelska.

"Rädd eller beredd?" är en del av MSB:s informationsuppdrag som ska öka kunskapen om hur Sveriges beredskap fungerar och hur vi alla är en del av den.

– Många har efterfrågat ett utbildningsmaterial efter utskicket av broschyren, och intresset och engagemanget för frågor om säkerhet och beredskap är stort, inte minst mot bakgrund av hur pandemin påverkar oss, säger Anna Teljfors.

Materialet hittas på msb.se.

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen