— Vi får jättemycket rapporter om den här problematiken. Den ena sidan är den etiska, den andra är att det hindrar oss från att utföra ett bra arbete.

Frågan om allmänhetens bruk av smartphones för att filma och fotografera på olycksplatser har fått allt större uppmärksamhet och en lång rad företrädare för räddningstjänst, ambulanssjukvård och polis har upprört beskrivit scener där förbipasserande på ett mycket närgånget sätt filmar skadade och räddningsarbetet, och ibland till och med hindrar det senare.

Företeelsen har väckt starka känslor under hösten och diskuterats i exempelvis Sveriges Televisions Debatt. Häromveckan lanserade Alarm Ambulansförbundet ett förslag om att förbjuda företeelsen genom en ny lag mot "otillbörlig olovlig fotografering"och nu stämmer också brandmännens fackförbund BRF och Kommunal in i frustrationen.

— Lagstiftare och alla möjliga får slå sina kloka huvuden ihop, på något sätt måste vi hitta inskränkningar säger Ove Halvors som är ombudsman för Kommunal.

Inom både BRF och Kommunal är man medvetna om att frågan är kontroversiell.

—Även om det är en inskränkning av yttrandefriheten är vi för ett förbud. Det är så många gånger det missbrukas och det är ett arbetsmiljöproblem, säger Ove Halvors. Om jag står och klipper loss en människa ur en bil och det kommer fram någon och tar kort, det känns så där kan jag säga.

Enligt förbunden ska pressfotografer undantas från ett förbud eftersom de har ett annat etiskt förhållningssätt än amatörfotografer.

BRF och Kommunal är också överens om att det kan bli svårt att hitta lagstiftning som fungerar mot företeelsen, men på var sitt håll arbetar de nu med frågan.

— Det pågår intensiv uppvaktning, säger Peter Bergh från BRF som varit i kontakt med en rad politiker. Bergh menar att ingen man pratar med har varit negativ utan alla förstår problematiken. Dock har man lite olika åsikter om lösningen.

— Problemet är ju att kunna lagföra, men finns en lag har man åtminstone möjligheter. I glesbygden finns ju inte ens poliser.

Ove Halvors från Kommunal säger att ett sätt kan vara att rikta in sig på de som publicerar bilderna och närmar sig därmed ett område som redan bevakas av Allmänhetens Pressombudsman.

Kommunal förbereder nu frågan och planerar att uppvakta riksdagsledamöter i vår.

— Jag vet inte hur man ska gå till väga men men det måste markeras och skapas riktlinjer, åtminstone kan en utredning väcka frågan om ett moraliskt ansvar, menar Ove Halvors.

För Henrik Johansson som är ordförande för ungefär halva landets ambulanspersonal i Alarm Ambulansförbundet, och som bland annat vänt sig till justitiedepartementet med sitt lagförslag råder ingen tvekan om att företeelsen går att förbjuda.

—Så är det redan i Frankrike. Vi har fått ett nytt samhällsklimat och det måste vi möta, beteendet måste stävjas från grunden.