Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

161 räddningstjänster blir 155

Ett nytt förbund och några kommuner ansluter till befintliga förbund. Det gör att antalet räddningstjänstorganisationer vid årsskiftet minskar från 161 till 155.

Publicerad: 2018-12-19

Brandkåren Norra Dalarna blir ett nytt räddningstjänstförbund med fem medlemskommuner: Leksand, Mora, Orsa, Vansbro och Älvdalen.

– Vi såg i somras vid skogsbränderna till exempel att ensam inte är stark utan det krävs samverkan, säger Johan Szymanski räddningschef i Mora till SVT Dalarna.

Räddningstjänsten Västerbergslagen, som i dag bara består av Ludvika kommun ansluter till Dala Mitt som sedan tidigare omfattar Borlänge, Falun, Gagnef och Säter.

Fördelarna med ett större förbund är att invånarna i berörda kommuner kommer ha tillgång till ett bredare spektrum av kompetens i framförallt den förebyggande delen av vårt uppdrag men även vid en räddningsinsats. Erfarenheterna från sommarens skogsbränder, visar också att de räddningstjänster som ingår i ett förbund ofta har större möjligheter att samordna en mer krävande insats över tid, säger Leif Andersson, förbundschef i Dala Mitt. 

Dala Mitt kommer att ha drygt 400 anställda, de fem kommunerna har sammanlagt cirka 160 000 invånare.

Bjuv ansluter till Räddningstjänsten Skåne Nordväst som i dag omfattar Helsingborg, Ängelholm och Örkelljunga.

PER LARSSON
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen