Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Ny kompetens via tävling i cybersäkerhet

Ett svenskt lag från Försvarshögskolan kom trea i den internationella cybersäkerhetstävlingen Cyber Student Challenge i Genève.

Publicerad: 2017-09-20

– Cybersäkerhet var rätt nytt för oss. Vi hade nog en annan infallsvinkel, tänkte lite utanför boxen, säger Anna Djup, en av fyra i det svenska laget.

MSB och Försvarshögskolan arrangerade den svenska uttagningstävlingen där de tre bästa erbjöds att delta i Genève.

En storskalig cyberincident var första uppgiften i Genève. Innan avresan skulle laget i över fem sidor förklara påverkan, policy och hantering av händelsen, på plats presentera sitt arbete muntligt. Därefter skedde utslagning och nya uppgifter för kvarvarande lag. Totalt deltog 32 lag från 15 länder.

MSB började sponsra tävlingen 2015 och Richard Oemhe, verksamhetschef för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet vid MSB tycker satsningen är viktig för att hitta talanger.

– Såna här satsningar är avgörande för framtiden. Regeringen har uttryckt att kompetensförsörjning är viktigt. Och får vi inte in ny kompetens kan vi inte göra det vi bör göra. Det här är ett sätt, och även ett lärosätt i att tänka annorlunda.

Deltagande studenter får i tävlingen chans att jobba med experter och arbetsgivare får kontakt med framtida talanger. Fyra studenter eller doktorander deltog i varje lag. Det kan vara såväl tekniker som jurister i laget, kompetenserna ska komplettera varandra.

– Ingen i laget hade varit med om ett liknande arrangemang. För mig som statsvetare var det nyttig att delta, all övningsverksamhet är ju bra, säger Anna Djup.

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen