Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Conny, 70, rycker fortfarande ut  "Har lätt att hålla mig tränad"

Conny Lundholm fyllde jämnt i april. 70 år.
Men larmstället har han inte hängt undan.

Publicerad: 2016-06-03
Från ordinarie jobbet gick han i pension för sex år sedan. Men larmstället har inte Conny Lundholm hängt undan. Han klarar alla fyskrav och ser till att räddningstjänsten kan hålla beredskap i Örsundsbro. Foto: Bo Gyllander

– Jag tycker inte jag behöver offra något och det är ju skönt om man kan hjälpa någon, säger han.

Normalt slutar brandmän vid 60. Att Conny Lundholm fortfarande hänger i beror dels på att kåren i Örsundsbro, precis som många andra, har problem att rekrytera deltidsbrandmän, dels på att 70-åringen är frisk och vältränad.

Brandmännens fysik testas varje år. Senast i mars genomgick Conny Lundholm tester med företagsläkare på plats. Det var arbets-EKG med cykel och varm rökövning. Därutöver tester i form av löpning, simning, rullbandstest, styrketest.

Och Conny Lundholm fick okej.

– Jag har väl lätt för att hålla mig tränad, är inte överviktig. Håller igång med längdskidor på vintern och cykel på sommaren. Ju mer jag rör på mig försvinner värken ur lederna, det verkar påverka cirkulationen. Och det är ju bra att få en läkarkontroll, säger han.

Fredrik Hallberg, distriktschef vid räddningstjänsten Enköping-Håbo är imponerad.

– Det måste man vara. Fascinerande att vid 70 år fortfarande klara läkartesterna. Conny är dessutom en av motorerna för att få det att fungera i Örsundsbro, han är viktig för oss.

Örsundsbro ska ha tre man i beredskap (1+2) men när många jobbar utanför orten är det ett evigt pusslande att få ihop bemanningen under dagtid.

Och när det blir problem finns det ju en pensionär som oftast är tillgänglig.

– Det är bara två som jobbar på orten, och så jag då. Dagtid fylls tiden i för två timmar i stöten. Och alltid blir det någon glugg. Det blir att jag plockar på mig timmar eller dagar från andra killar.

Tillvaron kan bli låst, men betungande tycker inte Conny Lundholm det är, larmen är inte så frekventa.

– Vi har nästan inga bränder, folk sköter sig. Det var några skogsbränder förra året. Men krävs det så rökdyker jag, det är ju vad testerna går ut på.

Med dagens bemanning är inte Örsundsbro dimensionerat för rökdykning. Visionen är dock att stationen ska ha fem man i beredskap, bland annat eftersom Trafikverkets prognoser förutspår att trafiken genom orten kommer att öka.

– Vid trafikolyckor tar jag i första hand ratten och ser till att det finns vatten när vi är framme. Men jag klarar att dra slang om det behövs. Vid de flesta larm är det inte så avancerat. Vi har bra grejer och man får använda sunt förnuft.

Hur länge har du varit med?

– Vet inte, men jag tror jag började 1978, året efter vi byggde kåken. Jag hade blivit granne med kårchefen som frågade om jag ville bli deltidare, och jag var inte svårövertalad.

Han jobbade då som styckare, började senare på Pharmacia med tillverkning av blodersättningsmedel. Vid 64 år gick han i pension.

Sex år senare drar han fortfarande på sig larmstället.

– Hur länge till? Jag vet inte.

PER LARSSON
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen