Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Chefer utbildas i jämställdhet

Tio höga chefer från räddningstjänsterna i Västra Götaland är först ut med att gå ett exklusivt chefsutvecklingsprogram som ska öka jämställdheten.

Publicerad: 2018-06-08

Inspirationen kommer från Försvarsmakten som har använt sig av programmet Gender Coach sedan 2007. En grundsten i programmet är att varje chef får en personlig coach med specialistkompetens inom jämställdhet.

Coachen kan anpassa stödet och råden efter vad varje chef behöver för att kunna skapa en handlingsplan för sig själv och sin organisation. I programmet ingår också seminarier med föreläsningar och diskussioner.

Räddningstjänstens metoo-upprop #larmetgår blev en utlösande faktor för att Nätverket Jämställd Räddningstjänst och MSB beslutade att snabbt dra igång en pilot-omgång av Gender Coach.

Tio höga chefer från olika räddningstjänster i Västra Götaland deltar nu i pilotomgången som startade den 13 mars och avslutas den 22 oktober. Under våren 2019 blir det en uppföljning av de planer som deltagarna/adepterna har arbetat fram tillsammans med sin coach.

En av de chefer som går utbildningen är Börje Lindgren, räddningschef och förbundsdirektör i Alingsås-Vårgårda.

– Jag vill få mer insikt om mitt eget ledarskap. Och jag hoppas få en strategi för att kunna rekrytera fler kvinnor till ledande tjänster, säger han.

Förhoppningen är att Gender Coach-programmet återkommer, så att fler chefer ska få chansen. Troligen tar MSB i så fall på sig huvudansvaret.

– Vi märker att det finns ett mycket stort intresse, och håller på och undersöker hur vi ska kunna göra programmet permanent, säger Erik Flink, MSB:s handläggare med särskilt ansvar för jämställdhet och mångfald.

Annika N Lindqvist
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen