Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Hård kritik från Riksrevisionen

Svenska myndigheters arbete med informationssäkerhet är inte vad det borde vara.
Det konstaterade Riksrevisionen efter en granskning förra året.

Publicerad: 2015-09-24

– Vi ser allvarliga brister i den mest skyddsvärda verksamheten, säger riksrevisor Ulf Bengtsson.

Något av det mest allvarliga, anser Bengtsson, är att det inte finns någon samlad redovisning av bristerna.

– När ingen fått i uppgift från regeringen att redovisa detta, då är det svårt att vidta korrekta åtgärder.

2005-2007 gjorde Riksrevisionen en granskning av tolv myndigheter med ganska nedslående resultat. Granskningen som slutfördes förra året gav också dystra besked. Revisionen omfattade två frågor:

  • Är regeringens styrning av informationssäkerhet i civila statsförvaltningen är effektiv
  • Har stöd- och tillsynsmyndigheterna vidtagit tillräckliga åtgärder för att informera sig och regeringen om vilka hot som finns mot statsförvaltningen, i vilken omfattning de realiseras och vilka skyddsåtgärdar som vidtas

Svaret på båda frågorna blev nej.

Stöd- och tillsynsmyndigheterna som avses är MSB, FRA, och Säpo. Slutsatserna gäller vilka direktiv de fått för att stödja alla andra myndigheter.

– Vi ser allvarliga brister i riskanalyser och i den mest skyddsvärda verksamheten. Riskanalyserna kan inte anses väl övervägda. Skyddet motsvarar sällan skyddsvärdet, inte den som vi bedömer långsiktigt rimlig, säger Ulf Bengtsson.

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen