Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

500 000 kronor i potten – tävla om brandsäkerhet i bostäder

Har du funderingar kring brandsäkerhet och en kreativ ådra?
En god idé kan betala sig. Tävlingen Brinnovation har 500 000 kronor i prispotten.

Publicerad: 2019-02-21

Thomas Gell– Vi vet mycket om vilka som skadas och dör i bränder, nu behöver vi lösningarna, säger Thomas Gell, forsknings- och innovationschef på Brandskyddsföreningen.

I höstas redovisades tre stora forskningsprojekt, beställda av MSB, som fokuserat på bostadsbränder.

Det var efter den dagen Thomas Gell fick idén om att starta en tävling.

– Jag tycker utvecklingen inom brandområdet går rätt långsamt, man pratar fortfarande mest om handbrandsläckare och brandfiltar. Forskarna har definierat problemen, vi måste få förlåtande system, men några nya lösningar har inte föreslagits, säger han.

Därför hoppas han idésprutor runt om i landet tänker till. Och det kan löna sig. Det finns 500 000 kronor i potten till 20 vinnare, bästa förslaget belönas med 100 000.

Kan ni vara säkra på att ni får ett förslag värt 100 000?

– Vi i juryn förbehåller oss rätten att göra den bedömningen, men vi tror på svenskarnas kreativitet.

Bara privatpersoner får delta i tävlingen, men det hindrar inte att man yrkesmässigt jobbar i branschen. Det kan även vara en grupp på en arbetsplats som går samman i ett lag som tävlar privat.

För att nå ut har Brinnovation vänt sig till brand-Sverige, som konsulter och räddningstjänster, men även till andra grupper som arkitekter och brett till Hyresgästföreningen och villaägarna.

Brandskyddsföreningen fyller 100 år, det är också ett skäl till tävlingen, därtill medverkar en rad partners som gjort att prissumman blev rejäl.

– När vi presenterade idén var det förvånansvärt lätt att få med partners.

10 mars är sista dag att lämna in bidrag till tävlingen. En jury tar då ut 20 bidrag som får ytterligare möjlighet att utveckla och stärka sina bidrag. Prisutdelning kommer att ske 22 maj på Brandkonferensen i Stockholm.
All information om regler, priser, utmaningar och inspiration finns på brinnovation.se

Per Larsson

LÄS MER

Artiklar i Tjugofyra7 om forskningsprojekten kopplade till tävlingen

Äldre dör i bränder

Räddade 51 liv

Hembesök har effekt

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen