Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Bilden av yrket måste förändras

Bilden av yrket brandman måste förändras, det är det viktigaste för att få in fler kvinnor i yrket.
Den uppfattningen tycktes man överens om på NJR-seminariet (Nätverket jämställd räddningstjänst).

Publicerad: 2017-03-15

– Många tjejer tänker sig det inte som ett yrke för dem. Bilden av vem som kan bli brandman måste ändras, säger Lotta Eriksson, enheten för utbildningssamordning på MSB.

Tjejer har högre betyg och blir antagna till utbildningen i skydd mot olyckor i högre utsträckning i förhållande till antal sökande. Men bara en tredjedel av de tjejer som gått utbildningen jobbar i dag inom räddningstjänsten. Ett skäl anses vara att man skrämts bort under praktiken.

– Det är en sak NJR ska jobba med, att det ska bli lättare att komma på praktik för både tjejer och killar. Och alla ska känna sig välkomna. Det första bemötandet är viktigt, lite av ett mantra vi ska trumma ut, säger Nils Weslien, förbundsdirektör i Karlstadsregionen och ordförande i nätverket.

Malin Hedberg, ordförande i förbundsdirektionen för Karlstadsregionen, fick frågan om hur mycket hon som politiker trycker på för jämställdhet.

– Behöver inte trycka på så mycket, är lyckligt lottad med ett bra förbund. Vi har pratat om jämställdhetsintegrering i alla sex år jag varit med. Att vi inte nått ända fram är en annan sak.

Helena Nässlander, MSB, konstaterade att för hennes myndighet handlar det om att nå fram till de som inte redan är frälsta, som inte jobbar med frågan.
– Jag hör att vi behövs som pådrivare, och förändringen tar tid. Jämställdhet handlar också om mer än antal, det är också attityder och värderingar. Det måste vi alla jobba med i våra organisationer.

PER LARSSON
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen